COSS.fi

COSS.fi

On jälkeen yksi vuosi takana COSSilla – ja miten upea se olikaan!

Vuoden lähestyessä loppuaan on aika luoda katsaus menneeseen vuoteen. Listasimme alle vuoden 2017 kohokohtia COSSilla. Mutta ensiksi haluamme kiittää kaikkia jäseniämme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta. Kiitos, että olitte mukana tekemässä hienoja asioita kanssamme!

Tammikuu
Aloitimme vuoden 2017 julkistamalla tammikuussa uuden
Kuntakumppanuus-konseptimme, joka tarjoaa kunnille apua ja tukea toiminnan kehittämiseen, mahdollisuuden vaikuttaa ja edistää avoimuutta yhteiskunnassa sekä pääsyn laajaan avoimuuden verkostoon tekemään yhteistyötä ja vaihtamaan kokemuksia sekä parhaita käytäntöjä.


Helmikuu

Helmikuussa vierailimme 4.-5.2.2017 Belgiassa
FOSDEM 2017 -tapahtumassa, joka tarjosi loistavan mahdollisuuden verkostoitua kehittäjien kanssa, tutustua erilaisiin avoimen lähdekoodin projekteihin sekä kuulla alan kehityksen viimeisimpiä kuulumisia.


Maaliskuu

Maaliskuussa teimme ja julkaisimme kuntavaalien alla
selvityksen puolueiden kannoista avoimiin teknologioihin ja avoimuuteen liittyen. Osallistuimme myös EU:n datatalouden tiedonantoon antamalla oman lausuntomme LVM:lle yhdessä Datasta oivalluksia ja bisnestä -hankkeen osallistujien kanssa. Tuotimme ja julkaisimme myös maaliskuussa Poluttamo – oma digipolku oppimiseen -hankkeeseen selvitykset aiheista “Oppijan digitaalinen jalanjälki – Oppimisen arjessa kertyvät henkilötiedot sekä oikeus ja mahdollisuudet niiden käyttämiseen” sekä “Oikeudellisia näkökulmia MyDataan oppilaitoksissa – Ihmiskeskeinen oppimisanalytiikka”. Maaliskuu huipentui 29.-30.3.2017 Helsingin Messukeskuksessa järjestettyyn IT PRO 2017 -tapahtumaan, jossa COSS ja IT PRO 2017 -tapahtumatiimi yhdistivät voimansa avoimuuden kentällä. Tapahtuman Data Analytics & Open Source -lavalla nähtiin COSSin jäseniä kertomassa avoimen lähdekoodin hyödyistä ja mahdollisuuksista.


Huhtikuu

Huhtikuussa meillä oli ilo julkistaa lasten ohjelmointikerhon,
Koodikerhon, siirtymisen osaksi toimintaamme. Otimme COSSina entistä isomman roolin Koodikerhon valtakunnallisessa koordinoinnissa ja toiminnan edistämisessä. Viestinnän ja koordinoinnin lisäksi kehitämme Koodikerhon kokonaiskonseptia, toimintamallia ja käynnistämme yhteisön sekä ohjausryhmän toiminnan.


Toukokuu

Toukokuussa olimme mukana järjestämässä
 “Oppimisanalytiikka ja EU:n tietosuojalainsäädäntö” -seminaaria 22.5.2017 Helsingissä yhteistyössä EduCloud Alliancen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.


Kesäkuu

Kesäkuun alussa järjestimme
COSSin jäsentilaisuuden ja vuosikokouksen Espoossa. Lisäksi aloitimme kuntasektorin toimijoille suunnatun “EU:n tietosuoja-asetus tulee, oletko valmis?” -tapahtumakiertueen, jonka ensimmäinen tilaisuus järjestettiin Oulussa yhteistyössä Solita Oy:n kanssa. Kesäkuussa julkistimme myös Avoinkoodi.fi-palvelun siirtymisen Solitalta COSSin ylläpitoon sekä jatkokehitykseen.


Syyskuu

Syyskuun alussa suosiota kerännyt “EU:n tietosuoja-asetus tulee, oletko valmis?” -tapahtumakiertue kuntasektorin toimijoille jatkui, kun tilaisuus järjestettiin Tampereella yhteistyössä Gofore Oy:n kanssa. Syyskuun ehdoton huipentuma oli kuitenkin vuosittainen Mindtrek-konferenssi, joka järjestettiin 20.-21.9.2017 Tampere-talossa. Vuoden 2017 konferenssi oli jälleen menestys! Konferenssi houkutteli yli 800 kävijää eri puolilta maailmaa Tampereelle. Yhteensä tapahtumassa nähtiin yli 70 mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää puhetta ja esitystä. Mukana tapahtumaa kanssamme oli tekemässä yhteensä 41 sponsoria ja partneria. Mindtrek-konferenssin yhteydessä julkistimme myös vuosittain jakamamme Open World Hero -tunnuksen saajan. Vuoden 2017 tunnustus työstä avoimuuden edistämiseksi meni professori Tommi Mikkoselle, joka on tehnyt pitkän ja merkittävän uran avoimen tietojenkäsittelyn opetuksen ja tutkimuksen parissa.


Lokakuu

Lokakuussa laajensimme
Avoinkoodi.fi-palvelua yhteistyössä Digikillan kanssa. Yhteistyön tuloksena palvelu kattaa nyt myös listauksen opetuksessa ja oppilashallinnossa käytettävistä järjestelmistä, joita oppilaitokset ja kunnat voivat hyödyntää. Lisäksi julkaisimme Poluttamo-hankkeeseen kolmannen ja viimeisen tuottamamme selvityksen, jonka aiheena oli “Opiskelijaa koskevat tiedot henkilökohtaistamisprosessin välineenä”.


Marraskuu

EU:n tietosuoja-asetus tulee, oletko valmis?” -tapahtumakiertue saapui marraskuussa Turkuun, jossa EU:n yleiseen tietosuoja-asetukseen (GDPR) keskittynyt koulutustilaisuus järjestettiin yhteistyössä Mediamaisteri Oy:n kanssa. Lisäksi olimme mukana kumppanina 28.11.2017 Helsingissä Kulttuuritehdas Korjaamolla järjestetyssä YTYÄ-tapahtumassa, jossa luotiin nousevaa suomalaista yrittäjyyttä. Julkaisimme myös uudistetun ja tiivistetyn Koodikerho 2.0 -opetusmateriaalin, jonka Koodikerho-verkostolle toteutti Kodarit Oy. Materiaalit tuotettiin yhteistyössä ruotsinkielisen Kodklubbenin kanssa.


Joulukuu

Joulukuussa uudistimme
kannatusjäsentemme etuja. Uutena jäsenetuna tarjoamme jatkossa kaikille nykyisille sekä uusille kannatusjäsenillemme pääsyn myös roam.fi-verkkoon! Lisäksi julkaisimme loppusuoralla olevan Datasta oivalluksia ja bisnestä -hankkeen toimijoiden kanssa yhdessä virtuaalisen DOB-työkalupakin, joka pitää sisällään muun muassa virtuaalikurssin data-analytiikasta ja palvelumuotoilusta kuin myös webinaareja, erilaisia materiaaleja, artikkeleita sekä kokemuksia ja parhaita käytäntöjä koottuna samaan paikkaan kaikkien vapaasti hyödynnettäväksi.

EduCloud Alliancen osalta olimme vuoden mittaan mukana kehittämässä MPASSia sekä edistämässä oppilaitoksissa suostumuksenhallintaa. Edistimme myös allianssin osalta kansainvälistä yhteistyötä Pohjoismaissa, Balttiassa sekä Saksassa.

 

 

Scroll to Top