COSS.fi

COSS.fi

Tietoa avoimuudesta

Olemme koonneet sivuillemme kattavan tietopankin, josta löydät tietoa niin avoimesta lähdekoodista kuin myös muista avoimista teknologioista. Käy tutustumassa myös yleisiä käsitteitä -osioomme.

Tietopankki tulee päivittymään kevään 2023 aikana!

Avoin lähdekoodi

Avoin lähdekoodi

Avoin lähdekoodi on tapa kehittää ja jaella tietokoneohjelmistoja. Asiakas saa vapaasti käyttää, kopioida, muunnella ja jaella avoimen lähdekoodin ohjelmaa ilman lisenssimaksuja. Avoimessa ohjelmistojen kehitysmallissa sekä ideat että toteutukset ovat kaikkien nähtävissä ja hyödynnettävissä.

Avoin standardi

Avoimet standardit

Avoimet standardit mahdollistavat ohjelmistojen ja tietojärjestelmien yhteentoimivuuden. Kun ohjelmisto perustuu avoimiin standardeihin se on yhteentoimiva minkä tahansa toisen ohjelmiston kanssa, joka käyttää samoja standardeja – ja kuka tahansa voi toteuttaa sellaisen ohjelmiston.

Avoin rajapinta

Avoin rajapinta

Avoimella rajapinnalla tarkoitetaan rajapintaa, jonka ominaisuudet ovat julkisia ja käytettävissä ilman rajoittavia ehtoja. Lisäksi edellytyksenä on, että rajapintakuvaus ja sen dokumentaatio ovat avoimesti saatavilla.

Avoin data

Avoin data

Sivu päivittymässä pian!

Hyödyllisiä tietolähteitä

Open Source Observatory and Repository, OSOR, www.osor.eu
Tietoa tutkimuksista, Euroopassa tehdyistä avoimen lähdekoodin hankinnoista ja käyttöönotoista sekä hyvistä käytännöistä.

Open Source Initiative, www.opensource.org
Open Source Initiative hallinnoi avoimen lähdekoodin määritelmää ja ylläpitää hyväksymiensä avoimen lähdekoodin lisenssien listaa.

Free Software Foundation, www.fsf.org
Tietoa vapaista ohjelmista, lisensseistä ja FSF:n toiminnasta.

Free Software Foundation Europe, www.fsfe.org
Tietoa vapaiden ohjelmien hyödyntämisestä.

Scroll to Top