COSS.fi

COSS.fi

Avoimet standardit

Avoimet standardit mahdollistavat ohjelmistojen ja tietojärjestelmien yhteentoimivuuden. Kun ohjelmisto perustuu avoimiin standardeihin se on yhteentoimiva minkä tahansa toisen ohjelmiston kanssa, joka käyttää samoja standardeja – ja kuka tahansa voi toteuttaa sellaisen ohjelmiston.

Yhteentoimivuus vähentää toimittajariippuvuutta ja asiakkaan on mahdollista vaihtaa sekä ohjelmistoa että toimittajaa ilman, että tietoja tai merkittäviä toiminnallisuuksia menetetään.

European Interoperability Framework (EIF) -dokumentin mukaan standardin tulee täyttää seuraavat ehdot ollakseen aidosti avoin standardi:

  • Avointa standardia ylläpitää voittoa tavoittelematon organisaatio ja sitä kehitetään kaikille sidosryhmille avoimella ja tasapuolisella menettelyllä.
  • Avoin standardi on julkaistu ja sen määrittelydokumentti on tarjolla ilmaiseksi tai nimellistä maksua vastaan (myös kopiointi, jakelu ja käyttö).
  • Avointa standardia ja sen osia voidaan käyttää pysyvästi ilman teollisoikeudellisia korvauksia.
  • Avoimen standardin uudelleenkäyttöä ei ole rajoitettu.

Suositeltuja avoimia tiedostomuotoja:

Lue lisää aiheesta:

Lisätietoja avoimista standardeista ja niiden parissa tehtävästä työstä löydät englanniksi Free Software Foundation Europen Open Standards -sivulta.

Scroll to Top