COSS.fi

COSS.fi

DOBit-verkosto kääri hihat

DOBit-verkosto kokoontui ensimmäiseen tapaamiseen 30.1.2018 Helsingin kaupungintalolle. Paikalla oli 30 innokasta data-analytiikan ja palvelumuotoilun aktivistia isäntänä Forum Virium Helsinki.

Tilaisuuden avasi Forum Viriumin Hanna Niemi-Hugaerts, joka maalasi Helsingin valitsemaa matkaa kohti maailman toimivinta älykaupunkia. Tulevaisuutta tehdään avoimella ekosysteemillä yhdessä asukkaiden ja yritysten kanssa, moottorina I-o-T.

Hanna Niemi-Hugaerts avasi ensimmäisen DOBit -kokoontumisen.

Tomas Lehtinen ja Jaana Suonsaari kertoivat DataEspoo-aloitteesta, jolla kaupunki rakentaa palveluja yhteiskehittämisen hengessä - ‘Make with Espoo’. Espoo otti härkää sarvista ja aloitti data-analytiikan hyödyntämisen rohkeasti käyttämällä sosiaali- ja terveys- sekä varhaiskasvatuksen anonymisoitua dataa. Ennustavan analytiikan keinoin on jo löydetty tekijöitä, jotka ennustavat lapsen päätymistä lastensuojelun asiakkaaksi. Ennakoimalla ajoissa voidaan pelastaa lapsia ja säästää miljoonia. Osana DataEspoo aloitetta Espoo osallistui myös DOB-valmennukseen ja rakensi hackathon-konseptin, jolla se kehittää uusia palveluja yhdessä yritysten kanssa kaupungin dataa avaamalla. Ensimmäisen hackathonin tehtävä toukokuussa on ratkoa sisäilmaongelmat.

Jaana Suonsaari ja Tomas Lehtinen: Make with Espoo sisäilmaongelmien kimpussa ja lastensuojelun asialla.

DOBit-verkosto edistää data-analytiikkaa ja palvelumuotoilua sekä palveluajattelua. Verkostossa vaihdetaan kokemuksia ja parhaita käytäntöjä sekä rakennetaan yhteistyötä. Verkosto on valinnut kaksi teemaa, joihin keskittyä: rakennettu ympäristö sekä terveys ja hyvinvointi. Rakennetun ympäristön teemassa Timo Ruohomäki esitteli Forum Viriumin MySMARTlife-projektia. Projekti on Helsingin vastaus EU:n 2020 aloitteeseen, jonka tavoitteena on vähentää päästöjä 20%, säästää energiaa 20% ja lisätä uusiutuvan energian käyttöä 20%. Avaintekniikkana on I-o-T, jonka avulla toteutetaan mm. ‘Digital Twin’ -mekanismi, jossa fyysisellä laitteella, vaikkapa talolla on virtuaalinen kaksonen, tietojärjestelmä, jonka avulla simuloida ja ohjata lämmitystä sen mukaan millaista säätä on tulossa.

Forum Viriumin Timo Ruohomäki, ‘virtuaalikaksosten kummisetä’.

THL oli paikalla datoineen hyvinvoinnin ja terveyden asialla. Riia Järvenpää ja Jouni Tuomisto pitivät katsauksen mitä kaikkea dataa THL:llä on ja mihin sitä voi hyödyntää. THL:n datoilla on valtava potentiaali on sitten kyse uuden uljaan Suomi-soten rakentamisesta tai uusista hyvinvointisovelluksista, joilla vallata maailma. Esimerkkinä kuultiin Miils Oy:n ruokakassipalvelusta, jonka ytimessä on terveelliset ruokasuositukset, jotka löytyivät THL:n Fineli-tietokannasta.

Riia Järvenpäällä ja Jouni Tuomistolla on missio: Suomi-sote kuntoon ja suomalaisille hyvinvointia THL:n datalla.

Tapaamisen lopuksi sovittiin jatkoaskelia asenteella mitä MINÄ voin tehdä edistääkseni data-analytiikkaa ja palveluasiaa. Suunnitelmista ja seuraavista tapahtumista kerrotaan DOBit-sivustolla - ole kuulolla.

-Jyrki & 29 muuta DOBit -aktivistia
#DOBit

Ps. DOBit:n GraduTinder-palvelu toi heti tulosta: ensimmäinen gradu löysi tekijän ja teettäjän. :-)

 

Tilaisuuden esitysmateriaalit:

DOB-tarina jatkuu verkoston muodossa (Hanna Niemi-Hugaerts, Forum Virium)
DOB-hankkeen sadonkorjuu (Jyrki Koskinen, Avaamo Konsultointi)
DataEspoo, parempia palveluja yhdessä yritysten kanssa (Tomas Lehtinen & Jaana Suonsaari, Espoon kaupunki)
DOBit-verkosto kylvää uutta kasvua (Jyrki Koskinen, Avaamo Konsultointi)
Rakennettu ympäristö: mySMARTLife (Timo Ruohomäki, Forum Virium)
Hyvinvointi: THL:n datalla terveyttä ja hyvinvointia (Jouni Tuomisto & Riia Järvenpää, THL)

 

 

Scroll to Top