COSS.fi

COSS.fi

Windows XP:n tuki päättyy 8.4 – tilalle suositellaan esimerkiksi Linux-käyttöjärjestelmän asennusta

Windows XP:n käyttäjien tietoturva vaarantuu, sillä järjestelmään ei ole huhtikuun 8. päivän jälkeen tarjolla turvapäivityksiä. Europolin mukaan virustorjunta ja palomuuri eivät yksin riitä jatkossa suojaamaan järjestelmää. Windows XP:n käyttäjien suositellaan siirtyvän toiseen käyttöjärjestelmään kuten Linuxiin, jotta tietoturvariskeiltä ja vakavilta tietomurroilta voitaisiin välttyä.

Europolin lisäksi myös EC3 (European Cybercrime Centre) on antanut Windows XP:n käyttäjille kehotuksen vaihtaa käyttöjärjestelmä mahdollisimman nopeasti toiseen. Mikäli käyttöjärjestelmää ei voida syystä tai toisesta vaihtaa, antaa EC3 ohjeita tietoturvariskin parantamiseen. Ohjeissaan EC3 kehoittaa muun muassa asentamaan ajantasaisen antivirus- ja palomuuriratkaisun. Lisäksi langattomien verkkojen käyttämistä ei suositella.

Windows XP:n markkinaosuus edelleen huomattava

12 vuotta vanhan Windows XP:n markkinaosuus on edelleen verrattain suuri. Esimerkiksi merkittävä määrä maailman pankkiautomaateista hyödyntää toiminnassaan Windows XP:hen nojautuvaa käyttöjärjestelmää. Sama koskee myös kassakoneita. Näiden tukemista Microsoft kuitenkin jatkaa vielä pitkään.

EC3 muistuttaa, että hyökkääjillä on Windows XP:n takarajan saavuttamisen jälkeen oivallinen mahdollisuus tunkeutua esimerkiksi yksityisten tietokoneiden tai yritysten käyttämiin verkkoihin. Tästä voi seurata tilanne, jossa myöskään yrityskäyttäjät eivät pysty toimimaan kaikkien säännösten mukaisesti.

Lue lisää
Tietoviikko
Digitoday

Scroll to Top