COSS.fi

COSS.fi

Keskiviikkona 26.3. vietetään kansainvälistä Asiakirjojen vapauspäivää

Asiakirjojen vapauspäivällä lisätään tietoisuutta eri tiedostomuotojen yhteentoimivuudesta ja avattavuudesta eri valmistajien ohjelmissa. Tällä hetkellä merkittävä määrä tietokoneiden käyttäjien tiedostoja on panttivankina valmistajakohtaisissa tiedostomuodoissa, ja käyttäjien on pakko maksaa tallennusmuodon tekijälle, jotta saa tiedostot avattua, koska kyseiset valmistajakohtaiset tiedostomuodot eivät aukea muilla ohjelmilla. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä huonommaksi tilanne voi muuttua käyttäjän näkökulmasta. Jo nyt on tiedossa paljon tapauksia, joissa käyttäjät eivät voi lainkaan avata tiettyjä tiedostoja koska ohjelman alkuperäinen valmistaja on mennyt konkurssiin, kadonnut tai yksinkertaisesti lopettanut tietyn ohjelmiston myynnin, jolloin käyttäjällä ei ole mitään kohtuullista tapaa saada vanhoja tiedostojaan enää auki.

Ratkaisu asiaan on käyttää tiedostomuotoja, jotka ovat avoimesti standardoituja ja joiden käyttö ei ole riippuvaista yksittäisestä ohjelmistotoimittajasta. Avoimet standardit ovat standardeja, jotka ovat julkisia ja vapaasti kaikkien käytettävissä. Ne edistävät reilua kilpailua, parantavat eri ohjelmistojen yhteensopivuutta sekä varmistavat että avoimia standardeja noudattavat tiedostot voidaan avata lukuisilla eri ohjelmilla kymmenienkin vuosien päästä tulevaisuudessa. Esimerkkejä avoimesti standardoiduista tiedostomuodoista on mm. HTML, Open Document Format, PDF/A, JPG ja PNG. Teemapäivällä pyritään edistämään avointen standardien tuntemusta ja käyttöä niin tavallisten ihmisten kuin yritystenkin keskuudessa.

Asiakirjojen vapauspäivää juhlitaan ympäri maailmaa ja sen taustalla on Free Software Foundation Europe. FSFE on voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää tietokoneiden käyttäjien vapauksia käyttää, tutkia, jakaa ja parantaa käyttämiään vapaita ohjelmistoja. Yksi FSFE:n monista kampanjoista on Asiakirjojen vapauspäivä, jolloin vapaaehtoiset ympäri maailmaa järjestävät avoimiin standardeihin liittyviä erilaisia tapahtumia. Erityisen suosittuja ovat erilaiset puhetilaisuudet ja työpajat, joissa avointen standardien toimintaa esitellään käytännössä. Suosittuja ovat myös erilaiset juhlatilaisuudet, joissa kohokohtana on jo perinteeksi muodostunut Asiakirjojen vapauspäivä -kakku.

FSFE kutsuu kaikki avoimista standardeista kiinnostuneet osallistumaan Asiakirjojen vapauspäivän tapahtumiin. Mikäli lähistöltä ei löydy yhtään tapahtumaa, niin kuka tahansa voi järjestää sellaisen halutessaan myös itse. Oma tapahtuma kannattaa käydä rekisteröimässä FSFE:n avointen standardien kampanjasivulle osoitteessa www.documentfreedom.org. Viime vuonna Asiakirjojen vapauspäivää juhlittiin 59:ssä eri tapahtumassa yli 30:ssä maassa.

Linkkejä:
Kampanjasivusto
http://documentfreedom.org/
http://documentfreedom.org/getinvolved.fi.html

FSFE:n kotisivut
http://fsfe.org/

Avoimet standardit
http://documentfreedom.org/openstandards.fi.html
http://coss.fi/avoimuus/standardit/
http://www.slideshare.net/ottokekalainen/seravosalaatti-opend

Vuoden 2013 kampanjaraportti
http://documentfreedom.org/en/news/2013/news-20130419-01.en.html

Lisätietoja Suomeksi:
Otto Kekäläinen
FSFE, Suomen koordinaattori
044 566 2204
finland@fsfe.org

Timo Väliharju
COSS ry
050 330 3339
timo.valiharju@coss.fi

Lisätietoja englanniksi:
Free Software Foundation Europe e.V.
+49 30 27595290
press@fsfeurope.org
Schönhauser Allee 6/7
10119 Berlin
Germany

Scroll to Top