COSS.fi

COSS.fi

Kolibre julkaisee ohjelmistoja äänijulkaisuille avoimesti

Lehdistötiedote 18.10.2012

Taustalla vuodesta 2003 kehitetyt Pratsam-ohjelmistot Pääkohderyhmä lukuvaikeuksista kärsivät

Keväällä 2012 perustettu Kolibre ry on julkaissut ensimmäiset osat ohjelmistosta, joka mahdollistaa digitaalisten äänijulkaisujen tehokkaan tuottamisen, jakamisen ja kuluttamisen internetin välityksellä. Useampia ohjelman osia tullaan julkaisemaan tulevaisuudessa ja avoin malli mahdollistaa komponenttien hyödyntämisen muihinkin tarkoituksiin ja myös kansainvälisesti.

Ohjelmistojen aikaisemmat versiot on kehitetty Pratsam-projektissa vuodesta 2003 alkaen, pääasiassa Rahaautomaattiyhdistys RAY:n tukemana. Pratsam-järjestelmän avulla voi yli 2000 suomalaista lukuvaikeuksista kärsivää helposti hyödyntää äänijulkaisuja, myös helppokäyttöisten mobiililaitteiden avulla. Projektissa kehitetyt ohjelmistot tukevat myös puhesynteesiä, mikä mahdollistaa kustannustehokkaasti monien äänijulkaisujen tekemisen luonnollisella ihmisen äänellä. Julkaistavat ohjelmistot tukevat myös Daisya, kansainvälistä standardia äänijulkaisuista ja Daisy Onlinea, kansainvälistä standardia äänijulkaisujen jakamiseksi Internetissä.

Kolibre ry on perustettu Pratsam-projektissa toimivien yhteistyökumppanien – Pohjois-Pohjanmaan ruotsinkieliset näkövammaiset (NÖSS), Suomen ruotsinkielisten näkövammaisten liitto (FSS) ja Pratsam Oy – toimesta, julkaisemaan projektin tuloksia avoimesti ja hallinnoimaan tätä ja tulevaa yhteistyötä. Kolibren ekosysteemin visiona on, että kaikilla olisi pääsy luonnollisella äänellä tehtyihin äänijulkaisuihin missä tahansa, käyttäen henkilökohtaisesti mukautettu vastaanotinta – olipa kyseessä sitten älypuhelin, tietokone, lukulaite tai soitin lukuvaikeuksista kärsiville.

Kolibren yhteistyöverkostoon kuuluvat mm. Näkövammaisten Keskusliitto (NKL) ry, Celia-kirjasto ja Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry. Ohjelmistot julkaistaan avoimesti, mikä mahdollistaa kaikkien sidosryhmien käyttää ja kehittää järjestelmää omien tarpeidensa mukaisesti. Julkaisut noudattavat avoimen lähdekoodin parhaita käytäntöjä.


Lisätietoja:

Martin von Willebrand, Kolibre ry:n puheenjohtaja, puh. 040 7701 818

Daniel Ainasoja, vt toiminnanjohtaja, puh. 050 527 4174

Scroll to Top