COSS.fi

COSS.fi

Kiinalle oma käyttöjärjestelmä lokakuussa

Kiinan uusin kansallinen käyttöjärjestelmä on valmistumassa lokakuussa. Kiinan valtio tiedotti aiheesta ensi kerran tammikuussa. Toistaiseksi nimettömänä pidetyn järjestelmän taustalla on pyrkimys irti ulkomaisista alustoista.

Uusi käyttöjärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön ensin PC-koneilla ja myöhemmässä vaiheessa myös mobiililaitteilla. Sen on määrä tukea sovelluskauppoja, ja Kiinan valtion tavoitteena onkin, että uusi järjestelmä kilpailisi suoraan kansainvälisten suuryritysten kanssa. Järjestelmän odotetaan Kiinassa korvaavan ulkomaiset alustat myös mobiililaitteilla neljän vuoden kuluessa.

Kiina on kehittänyt omia käyttöjärjestelmiään aikaisemminkin. Vuonna 2000 se julkaisi viestintäministeriön tuella rakennetun Red Flag -järjestelmän, joka pohjautui Linuxiin. Red Flag ei koskaan saavuttanut toivottua asemaa, mutta Kiinassa uskotaan, että paranneltu versio siitä voisi edesauttaa paikallisen käyttöjärjestelmän vauhtiin pääsyä. Tämän perusteella voitaneen odottaa uudessakin käyttöjärjestelmässä hyödynnettävän avointa lähdekoodia.

 

Lisää aiheesta:
Tietoviikko
Computerworld
Engadget
PCMag

Scroll to Top