COSS.fi

COSS.fi

Ubuntu 14.04 LTS ”Trusty Tahr” tarjoaa version suositusta vapaasta Linux-käyttöjärjestelmäpaketista

Ubuntu 14.04 LTS julkaistiin huhtikuussa 2014. LTS tarkoittaa
pitkään tuettua versiota (Long Term Support), joka on Ubuntun tärkein ja käytetyin julkaisu tavallisille käyttäjille, palvelimille ja pilvikäytössä. Canonical, Ubuntua julkaiseva yhtiö, päivittää ja tukee järjestelmää viiden vuoden ajan. LTS-Ubuntusta julkaistaan puolen vuoden välein myös päivitetty asennusmedia, joka sisältää uusimman laitetuen. Näin ollen Ubuntun eri versioita voi asentaa myös uusimpiin koneisiin lähitulevaisuudessa. Saatavilla on myös suomenkielinen, Ubuntu Finnish Remix on Ubuntun asennusmedia, joka sisältää koko suomen kielen tuen valmiiksi ja suomi on asetettu oletuskieleksi.

Rinnakkaisjakelut

 

Unity-käyttöliittymällä varustetun Ubuntun lisäksi on saatavilla valmiita, joko Canonicalin tai muun yhteisön ylläpitämiä rinnakkaisjakeluita. Ne hyödyntävät Ubuntun pakettivarastoa, mutta poikkeavat toisistaan oletuksena asennettavien ohjelmistokokonaisuuksien suhteen. Kaikki samat ohjelmat ovat kuitenkin asennettavissa kaikkiin näistä.

Saatavilla on muun muassa:
– Ubuntu Unity-työpöydällä
– Koulu- ja muuhun opetuskäyttöön suunnattu Edubuntu
– Erittäin kevyellä LXDE-työpöydällä varustettu Lubuntu
– Kiinalaiseen kulttuuriin mukautettu Ubuntu Kylin
– Palvelinasennuksiin tarkoitettu Ubuntu Server
– Hyvin pieni ja riisuttu Ubuntu Core, tarkoitettu niille jotka itse muokkaavat asennustaltion erikoistarkoituksiin

Ubuntu Suomi tarjoaa pikaoppaan oikean Ubuntu-version valintaa, mikäli käyttäjä haluaa kokeilla jotain rinnakkaisversiota.

Muuta

 

Ubuntusta julkaistaan edelleen myös tehokäyttäjille ja kokeilijoille puolivuosittainen välijulkaisu, jonka tukiaika on lyhentynyt yhdeksään kuukauteen. LTS-versio on siis helposti suositeltavin käytettävä useimmille kotikäyttäjillekin yritys- ja palvelinkäytön lisäksi. Kaksi vuotta sitten julkaistun Ubuntu 12.04 LTS:n tuki jatkuu huhtikuuhun 2017 asti. Nykyisille 12.04 LTS -käyttäjille järjestelmä ehdottaa päivitystä uuteen 14.04 LTS -versioon heinäkuun loppupuolella.

Kotisivu
http://www.ubuntu.com/

Lisenssi
Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen

Käyttöohjeet
Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/14.04/ubuntu-help/index.html.fi

Kokeile Ubuntun käyttöä selaimella:
http://www.ubuntu-fi.org/verkkoesittely/14.04/

Linux.fi-wiki:
http://linux.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
http://forum.ubuntu-fi.org/

Scroll to Top