COSS.fi

COSS.fi

Sinäkin käytät Linuxia – Linux 25 vuotta #mekäytämmeLinuxia

Linux – Suomesta alkanut tarina

Tiesithän, että Linux on Suomesta alkanut menestystarina? Ensimmäisen Linux-julkaisun teki Linus Torvalds vuonna 1991, tarkalleen 25.8.1991, opiskellessaan tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistolla.

Tiesithän myös, että sinäkin käytät Linuxia? Käytät sitä todennäköisesti päivittäin ja enemmän kuin mitään muuta tietokonejärjestelmää.

Tiesithän, että työnantajasi käyttää myös Linuxia? Todennäköisesti palkkasi maksetaan vähintäänkin välillisesti Linuxin menestyksen avulla.

Kerro Linux-tunnustuksesi ja katso muiden tunnustuksia. #mekäytämmeLinuxia

Maailman yleisin käyttöjärjestelmä kännyköissä

Googlen Android-käyttöjärjestelmää ja sen eri versioita on maailmassa käytössä älypuhelimissa noin 2,2 miljardia kappaletta ja tämä on noin 78 % kaikista älykännyköistä. Uutena myydyistä kännyköistä noin 86 %:ia sisältää Androidin tai sen johdannaisen. Tämä määrä on jo yksin moninkertaisesti enemmän kuin kaikki muut tietokoneet (pöytäkoneet, kannettavat, palvelimet) yhteensä.

Käytät siis Linuxia, kun käytät kännykkääsi, ellet kuulu siihen vähenevään joukkoon, joka käyttää Applen iOS:ää tai jotain muuta harvinaista kännykkäjärjestelmää.

Pöytäkoneissa ja kannettavissa tietokoneissa Linux ei ole yltänyt Microsoftin Windowsin tai Apple OS X:n suosioon.

Linux on yleisin palvelinkäyttöjärjestelmä

Sosiaalinen media ja internet tukeutuu Linuxiin. Kun käytät Facebookia, Googlea tai olet ostoksilla Amazonissa, tulet käyttäneesi Linuxia. Internetjättien pilvipalvelut tuotetaan valtavissa datakeskuksissa, joiden palvelimet pyörivät pitkälti Linuxilla. Myös Microsoftin pilvipalveluissa tarjotaan Linux-ratkaisuja ja Microsoft on uuden toimitusjohtajansa suulla julistanut rakastavansa Linuxia!

Useimmat verkkosivut pyörivät Linux-palvelimilla.

Kodin elektroniikka ja muut sulautetut laitteet

Kodin elektroniikkaa myydään nykyään älyllä. Ja älyn elektroniikkaan mahdollistaa useimmiten Linux. Oli älykäs laitteesi sitten televisio, kello, pesukone, jääkaappi, kahvinkeitin tai mikä lie mittari, todennäköisesti se käyttää Linuxia. Linuxia käytetään ympärilläsi myös, esimerkiksi mainosnäytöissä, älytauluissa tai lentokoneissa.

Supertietokoneet

Maailman 500 tehokkaimman supertietokoneen käyttöjärjestelmissä on käytännössä pelkästään Linuxia: niistä 497 käyttää Linuxia. Supertietokoneita käytetään äärimmäisen vaikeisiin laskutehtäviin, kuten sään ennustamiseen. Eli kun tarkistat sään, tulet taas hyödyntäneeksi Linuxia!

 

Muualla verkossa:

Yle: Maailman yleisin käyttöjärjestelmä keksittiin Suomessa – Tiesitkö, että käytät Linuxia päivittäin?http://yle.fi/uutiset/maailman_yleisin_kayttojarjestelma_keksittiin_suomessa__tiesitko_etta_kaytat_linuxia_paivittain/9112625

Coss.fi: Linux täytti 25 vuotta – mutta missä ovat suomalaiset Linux-osaajat? https://coss.fi/blogi/linux-25/

Lähde älykännyköiden markkinaosuuksille: TomiAhonen Consulting Analysis 23 August 2016, based on manufacturer and industry data, http://communities-dominate.blogs.com/

Why do we use Linux OS to run a supercomputer and not Windows or Apple OS? https://www.quora.com/Why-do-we-use-Linux-OS-to-run-a-supercomputer-and-not-Windows-or-Apple-OS

https://www.top500.org/statistics/details/osfam/1

Linux turns 25, is bigger and more professional than ever: http://arstechnica.com/information-technology/2016/08/on-linuxs-25th-anniversary-development-has-gone-corporate/

 

Kuva:
Linus Torvalds, 16 February 2016
Photograph by Bret Hartman / TED – Creative Commons Attribution-NonCommercial License – Edited by Petri Kutvonen
(https://linux25.cs.helsinki.fi/plaque.html)

Scroll to Top