COSS.fi

COSS.fi

Maanmittauslaitos vie Suomea kohti datataloutta

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry on myöntänyt vuoden 2020 Open World Hero -tunnustuksen Maanmittauslaitokselle. Palkinto luovutettiin Tampereella järjestettävän kansainvälisen teknologia-alaan keskittyvän Smart City Mindtrek -konferenssin yhteydessä 30.1.2020. Paikalla tilaisuudessa palkintoa vastaanottamassa oli Maanmittauslaitoksen ylijohtaja Petri Korpinen.

Maanmittauslaistos (MML) on Suomen infrastruktuurin kivijalka, se on vanhempi kuin posti. MML on kehittynyt historian mukana ja se on datan ja rajapintojen avaajana erinomainen esimerkki Suomen älykkäästä infrastruktuurista, joka osaltaan vie meitä kohti datataloutta.

Maanmittauslaitos on uranuurtaja julkisen datan avaamisessa. Varhaisia merkkipaaluja:

  • 17.9.1996 Maanmittauslaitos avaa internetissä ensimmäisenä karttalaitoksena maailmassa Kansalaisen karttapaikan: koko maan kattavat kartat olivat verkossa kenen tahansa katseltavissa.
  • Kesäkuu 2011 Julkisen tiedon avaaminen kirjataan hallitusohjelman tavoitteeksi.
  • Tammikuu 2012 Datanavausprojekti käynnistyy Maanmittauslaitoksessa.
  • 1.5.2012 Maastotiedot avataan maksutta kaikkien käyttöön.

MML näki avoimen datan yhteiskunnalliset ja kaupalliset mahdollisuudet laajasti eikä pelännyt laitoksen tulojen vähenemistä. ”Syntyy uusia innovaatioita, jotka perustuvat eri aineistojen oivaltavaan hyödyntämiseen”, totesi MML:n johtava asiantuntija Antti Rainio. Avoimen paikkatiedon puolestapuhujana jo 1980-luvulta lähtien toiminut Rainio valittiin vuoden 2011 tietotekniikkavaikuttajaksi Suomessa. Toinen keskeinen MML:n henkilö on Antti Kosonen, joka vastasi maastotiedon avaamisen aikaan MML:n tietopalvelusta ja toimii nyt innovaatiojohtajana.

MML:n karttapalvelu on erinomainen esimerkki avoimen datan voimasta uusien palvelujen kehittämiseksi ja taloudellisen toimeliaisuuden lisäämiseksi. MML on tuotteistanut karttapalvelustaan avoimen lähdekoodin Oskari-alustan kenen tahansa käytettäväksi ja luonut sen ympärille kokonaisen karttapohjaisten palvelujen kehittäjien ekosysteemin. Usea kaupallinen karttapohjainen palvelu perustuu Oskariin. Myös Metsäkeskuksen Metsään.fi -palvelu, joka tarjoaa tilannetiedon Suomen metsistä tukeutuu palvelussaan MML:n avoimeen karttapalveluun.

MML on oiva esimerkki julkisen sektorin ja rekisterinpitäjän roolista matkalla kohti digitaalista datataloutta. Tuore esimerkki on huoneistotietojärjestelmä, jota koskeva lainsäädäntö astui voimaan 1.1.2019. Sen myötä asunto-osakkeiden omistukset ja panttaukset siirtyvät vähitellen sähköisiksi rekisterimerkinnöiksi ja paperisista osakekirjoista luovutaan. Huoneistotietojärjestelmää ylläpitää Maanmittauslaitos. Huoneistotietojärjestelmä on edellytys ja ensimmäinen askel koko asunto-osakekaupan ja vakuushallinnan toimintatapojen digitalisoimiseksi. Osakekirjojen siirtelystä päästään eroon ja osaketta voidaan käyttää lainan vakuutena aiempaa huomattavasti joustavammin. MML on erinomainen esimerkki miten Suomen älykästä infrastruktuuria käyttämällä palvelut paranevat ja toiminta tehostuu.

Kuvassa vasemmalta Mikko Malmgren (COSS ry, hallituksen puheenjohtaja), ylijohtaja Petri Korpinen (Maanmittauslaitos) sekä Linda Lehto (COSS ry).

Open World Hero on COSS ry:n jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle. Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017) sekä kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018).

 

 

Lähteet:
hri.fi/2vuotta/12-maanmittauslaitoksen-kartat.html, katsottu 28.10.2019. Teoksen tekstit on lisensoitu HRI-nimeä -lisenssillä. Teoksen uudelleenkäytön yhteydessä pitää mainita sekä tekstin kirjoittaja (Petja Partanen tai Terhi Upola) että rahoittaja (Helsinki Region Infoshare -palvelu).

Scroll to Top