COSS.fi

COSS.fi

Lokalisointi.fi-verkostoon kaivataan lisää tekijöitä

Lokalisoinnin keskittämistä varten on perustettu sivusto lokalisointi.fi, jonka tarkoituksena on toimia yhteenkokoavana lokalisoinnin sivustona lokalisointityön helpottamiseksi. Sivusto jatkaa aiemman lokalisointi.org-sivuston viitoittamalla tiellä; sisältö on vielä alkutekijöissään ja kaipaa laajentamista. Tavoitteena onkin saada asiasta kiinnostuneita henkilöitä kerättyä talkoisiin yhteisen asian puolesta.

Tällä hetkellä suurimpana haasteena on löytää LibreOfficen lokalisoinnin ympärille aktiivinen ryhmä tekijöitä. Lisäksi sivustolla on useampia pienempiä projekteja sekä yhteinen sanakirja, jota pyritään laajentamaan mahdollisuuksien mukaan.

Nykytilanne

Nykytilanteen haasteena lokalisoinnissa on tuotekohtaisuus, jolloin monet aktiiviset lokalisointiryhmät toimivat vain jonkun yksittäisen teknologian ympärillä. Tästä johtuen termistöä on vaikea pitää yhtenäisenä eri ohjelmistojen välillä ja tämä saattaa pahimmillaan aiheuttaa sekaannusta loppukäyttäjien keskuudessa.Tähän haasteeseen lokalisointi.fi-sivusto pyrkii tarjoamaan apua keräämällä yhteen resursseja sekä avoimen ja aktiivisen lokalisointiyhteisön.

Miksi lähteä mukaan?

Lähtemällä mukaan lokalisointityöhön oppii esimerkiksi paljon kielestä, ohjelmistoista sekä  tulevien ohjelmistoversioiden uusista ominaisuuksista. Lisäksi lokalisointi edistää saavutettavuutta, kun käyttöliittymiä voi käyttää esimerkiksi suomeksi. Usein suomenkielinen käyttöliittymä on pakollinen vaatimus vaatimusmäärittelyissä.

Mitä edellyttää?

Lokalisointityössä on hyvä muistaa, ettei tarvitse olla monitaituri vaan työssä voi keskittyä myös pienempiin osa-alueisiin tai yksittäisiin ohjelmistoihin - tärkeintä on uskaltaa lähteä rohkeasti mukaan ja etsiä se oma juttu. Verkoston kasvattamisessa tärkeä tavoite on työtaakan jakaantuminen sekä henkilöriippumattomuus.

Lokalisointiverkostossa voi toimia myös muilla tavoilla kuin osallistumalla itse lokalisointityöhön. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi isännöidä tai sponsoroida erilaisia lokalisointitapahtumia.

Mikäli olet kiinnostunut kuulemaan aiheesta lisää tai osallistumaan, olethan meihin yhteydessä!

Haastateltavat: Jiri Grönroos, Pasi Lallinaho, Lasse Liehu

Scroll to Top