COSS.fi

COSS.fi

Kansalliskirjasto palkittiin vuoden 2023 Open World Hero -tunnustuksella

Kansalliskirjasto

Kristiina Hormia-Poutanen sekä Kimmo Tuominen Kansalliskirjastolta vastaanottamassa vuoden 2023 Open World Hero -tunnustusta kansainvälisen Mindtrek-konferenssin yhteydessä Tampereella. (Kuva: Konsta Lattu)

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry on myöntänyt vuoden 2023 Open World Hero -tunnustuksen Kansalliskirjastolle. Palkinto luovutettiin 3.10.2023 Tampereella vuosittain järjestettävän kansainvälisen Mindtrek-teknologiakonferenssin yhteydessä. Paikalla tapahtumassa palkintoa vastaanottamassa Kansalliskirjaston puolesta oli ylikirjastonhoitaja ja professori Kimmo Tuominen.

Perusteluissa korostettiin Kansalliskirjaston pitkäjänteistä työtä avoimen lähdekoodin parissa niin avoimen lähdekoodin hyödyntäjänä kuin myös aktiivisena kehittäjänä ja yhteisöjen toimintaan osallistujana. Avoimen lähdekoodin Vufind-ohjelmistoon perustuva kirjastojen, arkistojen ja museoiden Finna-hakupalvelu täytti tänä vuonna 10 vuotta. Kansalliskirjastolla on myös Finto-sanastopalvelu, jonka taustajärjestelmä Skosmos on kehitetty Kansalliskirjastossa ja julkaistu avoimena lähdekoodina. Lisäksi Kansalliskirjasto ylläpitää useiden tieteellisten kirjastojen tarpeisiin kehitettyä avoimen lähdekoodin Koha-kirjastojärjestelmää sekä tarjoaa julkaisuarkistopalveluita, jotka perustuvat DSpace-nimiseen avoimen lähdekoodin ohjelmistoon.

“Olen ilahtunut tästä kunnianosoituksesta, joka kertoo siitä, että Kansalliskirjaston työ sivistyksen ja avoimuuden edistämisen hyväksi on yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. Tarkoituksemme on jatkaa avoimen lähdekoodin aktiivista edistämistä kulttuuriperintösektorilla myös vastaisuudessa”, toteaa Kimmo Tuominen.

Kansalliskirjaston esimerkki osoittaa, että avoimen lähdekoodin avulla voidaan toteuttaa suosittuja ja kiitettyjä julkisia palveluja sekä tiivis yhteistyö eri organisaatioiden ja kehittäjien kesken voittaa omassa siilossa puurtamisen.

Lisätietoja:

Timo Väliharju
toiminnanjohtaja, COSS ry
timo.valiharju@coss.fi

Kimmo Tuominen
Ylikirjastonhoitaja, professori
kimmo.k.tuominen@helsinki.fi

Open World Hero on COSS ry:n jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle. Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017), kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018), Maanmittauslaitos (2020), Harri Pitkänen (2021) sekä Aiven Oy (2022).

Scroll to Top