COSS.fi

COSS.fi

Harri Pitkänen valittiin Open World Heroksi kehittämänsä Voikon ansiosta

Open World Hero

Harri Pitkänen valittiin COSS ry:n toimesta vuoden 2021 Open World Hero -tunnustuksen saajaksi. Pitkänen on kehittänyt avoimen lähdekoodin Voikko-kielityökalun suomen kielen koneelliseen käsittelyyn, kuten oikolukuun, tavutukseen ja analysointiin. Lisäksi hän on tehnyt vapaaehtoistyönä avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmiston LibreOfficen suomennosta.

“Voikko on paras ja ainoa avoimen lähdekoodin suomen kielen oikolukutyökalu, ja siksi keskeinen avoimen lähdekoodin työpöytäkäytölle Suomessa”, perusteltiin Open World Hero -voittajan, Harri Pitkäsen, valintaa.

Voikon kehitys herätti kiinnostusta

Voikon kehitys sai alkunsa vuonna 2005, kun avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmistosta,  Open Officesta, oltiin julkaisemassa uusi päivitys. Koska suljettu Soikko-oikolukulisäosa ei enää toiminut uudessa päivityksessä, lähti Pitkänen kokeilemaan, olisiko lisäosa mahdollista kirjoittaa uusiksi. “Onnistuinkin tässä niin, että sain tehtyä Soikkoa hyödyntävän lisäosan uudelle OpenOfficelle”, Pitkänen kertoo.

“Tuo oli samalla ensimmäinen julkinen kontribuutioni vapaiden ohjelmistojen kehitykseen. Melko vaivaton onnistuminen innosti minua kokeilemaan, voisiko Soikonkin korvata niin, että oikoluku onnistuisi kokonaan ilman suljettuja komponentteja. Tämä oli tärkeää siksikin, että Soikon kehitys oli tuossa vaiheessa jo ollut pysähdyksissä jonkin aikaa”, Pitkänen jatkoi.

Kehitystyön edetessä ympärille alkoi kerääntymään muita asiasta kiinnostuneita. Heidän merkittävän tuen ansiosta vain noin vuoden kehitystyöllä päästiin tilanteeseen, jossa täysin vapaa Voikko-ohjelmisto pystyi korvaamaan Soikon. “Tämän jälkeen aktiivinen kehitys jatkui kymmenisen vuotta, ja vuodesta 2016 lähtien olemme olleet käytännössä ylläpitovaiheessa, jossa sanastoa ja ohjelmistoa on päivitetty kielen ja teknisen ympäristön muuttuessa, mutta suurempia uusia ominaisuuksia ei enää ole lisätty.” Pitkänen itse vastaa Voikon ylläpidosta.

Nykyään suurin osa kehittäjälle näkyvästä Voikkoon liittyvästä tekemisestä tulee IT-alan yrityksistä, joissa Voikkoa käytetään tekoälysovelluksissa yhtenä komponenttina.

 

Lue lisää:
Voikko
Harri Pitkänen


Open World Hero on COSS ry:n vuosittain jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle.

Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017),kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018) sekä Maanmittauslaitos (2020).

Scroll to Top