COSS.fi

COSS.fi

Eurooppa on suurelta osin riippuvainen Microsoftista

Kaikkialla Euroopassa julkishallinnon tietotekniikka perustuu usein Microsoftin ohjelmistoille.  Valtiot ovat yhä riippuvaisempia Microsoftista digitaalisten järjestelmien koko ajan kasvaessa sekä laajuudellaan että merkitykseltään, mutta mitä vaikutuksia tästä toimittajalukosta seuraa? Mitä riskejä siihen liittyy? Ja mitä hallitukset voivat tehdä välttääkseen ne?

Investigate Europe:n tutkiva journalistiryhmä selvitti vastauksia näihin kysymyksiin haastattelemalla taloustieteilijöitä, tietotekniikan tutkijoita, IT-johtajia, turvallisuusasiantuntijoita ja poliitikkoja kahdestatoista eri Euroopan valtiosta kuin myös EU:n komissiosta sekä Euroopan parlamentista.

Tulokset olivat hälyttäviä. Euroopan valtioiden riippuvuus Microsoftiin aiheuttaa muun muassa jatkuvaa kustannusten nousua, estää teknisen edistyksen valtioiden organisaatioissa, horjuttaa järjestelmällisesti eurooppalaisia hankinta- ja kilpailulakeja, ja luo yhtiölle ylivoimaisen poliittisen vaikutusvallan. Lisäksi riippuvuus asettaa julkishallinnon IT-järjestelmät riskialttiiksi yhdessä kansalaisten henkilökohtaisten tietojen kanssa sekä teknisesti että poliittisesti.

 

Lue lisää Investigate Europe:n selvityksestä ja Microsoftiin kohdistetusta kilpailusääntöjen rikkomisesta:

Investigate Europe: Europe’s dire dependency on Microsoft

Computer weekly: Anti-trust complaints target Microsoft in the European Union

EUObserver: New anti-trust complaint looms over Microsoft

 

 

Scroll to Top