COSS.fi

COSS.fi

Euroopan komissio julkaisi uuden avoimen lähdekoodin strategiansa vuosille 2020-2023

Euroopan komissiossa toivotaan avoimen lähdekoodin käytön kehittyvän myös jäsenvaltioissa.

Euroopan komissio julkisti viime viikolla 21.10.2020 uuden avoimen lähdekoodin strategiansa tuleville vuosille (Open Source Software Strategy for 2020-2023). Komissio suhtautuu uudessa strategiassaan rohkeasti avoimeen lähdekoodiin. Komissio kannustaa strategiassaan hyödyntämään avoimen lähdekoodin kehitysperiaatteita ja käytäntöjä sekä korostaa avoimen lähdekoodin mahdollisuuksia niin muutoksessa, innovaatiotoiminnassa kuin myös yhteistyössä. Komission strategiassa tehdyt sitoumukset osoittavat selkeästi, että avoimen lähdekoodin ajattelu on kypsynyt kustannussäästöjä pidemmälle. Nykyään se nähdäänkin strategisena katalysaattorina myös kilpailukykyyn ja digitaaliseen suvereniteettiin. 

Euroopan komission julkaisu sisältää useita keskeisiä periaatteita ja toimia, joihin jäsenvaltioissa tulisi keskittyä kuten esimerkiksi:

  • Avoimen lähdekoodin ratkaisuja suositaan silloin, kun ne vastaavat haettua ratkaisua niin toiminnallisuuksiltaan, kustannuksiltaan kuin myös turvallisuuden näkökulmasta.
  • Komissio toteaa strategiassaan koskien digitaalista suvereniteettia, että avoin lähdekoodi vaikuttaa Euroopan digitaaliseen autonomiaan. Avoin lähdekoodi antaa Euroopalle mahdollisuuden luoda ja ylläpitää omaa digitaalista lähestymistapaansa sekä hallinnoida omia prosessejaan, tietoa ja teknologiaa.
  • Komissio sitoutuu strategiassaan OSPO:n (Open Source Program Office) perustamiseen. Tämä tulee osaltaan ohjaamaan, kannustamaan ja edistämään muutoksia läpi komission. Tällainen organisaatiorakenne on tärkeää, kun työkulttuuria muutetaan komission sisäisesti kohti avointa. Olisi tärkeää verkostoitua myös ulkopuolisten tahojen kuten yksityisen sektorin sekä avoimen lähdekoodin yhdistysten ja järjestöjen kanssa.

COSS on toiveikas komission aloitteen suhteen, sillä se tarjoaa erinomaisen tilaisuuden näyttää esimerkkiä jäsenvaltioiden hallituksille.Tämän paljon odotetun julkistuksen avulla Euroopan komissio asettaa itsensä hallinnon digitaalisen muutoksen eturintamaan korostaen selkeästi avoimuuden merkitystä innovaatioiden ja digitaalisen suvereniteetin veturina. Tämä osoittaa, että komissio ymmärtää, että avoin lähdekoodi on enemmän kuin vain pelkkää koodia, koska se mahdollistaa uudenlaisen avoimen toimintatavan ja näin yhdistää organisaatioita saumattomasti.

COSS jatkaa aktiivisesti osaltaan vaikuttamistyötä avoimen lähdekoodin tietämyksen ja ymmärryksen syventämiseksi Euroopan komission suuntaan osallistumalla työryhmiin, kokouksiin ja kyselyihin sekä toimimalla yhtenä perustajajäsenistä eurooppalaisessa avoimen lähdekoodin kattojärjestö APELLissa (Association Professionnelle Européenne du Logiciel Libre) yhdessä Ranskan sekä Saksan kansallisten avoimen lähdekoodin yhdistysten kanssa.

 

 

Lisätietoja antaa: 

Timo Väliharju
toiminnanjohtaja, COSS ry
timo.valiharju@coss.fi
+358 50 330 3339

 

COSS ry

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus - COSS ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka toimii avoimen lähdekoodin, avoimen datan, avoimien rajapintojen ja avoimien standardien edistämiseksi.

 

Scroll to Top