COSS.fi

COSS.fi

Tiedote: Vuoden 2009 kesäkoodarit valittu

30.3.2009
COSS-tiedote, julkaistavissa heti

Vuoden 2009 kesäkoodarit valittu

COSS-kesäkoodin tekijät vuodelle 2009 on valittu. Tuomaristo oli erittäin tyytyväinen finalistien tasoon.

– Finalistien aiheet edustivat laajaa aluetta sekä teknisesti että kiinnostuneen käyttäjäkunnan suhteenkin. Mukaan mahtui kiinnostavia aiheita niin tavallisille peruskäyttäjille kuin avointa lähdekoodia tuotteissaan hyödyntäville yrityksillekin, kommentoi tuomaristossa ollut Juhani Ahonen Nokia Siemens Networksista.

Tänä vuonna töitä saa neljä korkeakouluopiskelijaa. Tanu Kaskinen viettää kesän kehittämällä PulseAudio-äänipalvelimeen D-Bus-rajapinnan. PulseAudio on monen suositun Linux-distribuution oletusäänijärjestelmä, ja D-Bus on laajalti käytetty protokolla ohjelmien väliseen viestintään.

Riku Salminen toteuttaa projektissaan XCB-laajennoksia, jotta on mahdollista tehdä laitteistokiihdytettyjä 3D-grafiikkaohjelmistoja X-ikkunointiympäristöön käyttäen XCB:tä ja OpenGL 3.0:aa. XCB on matalan tason ohjelmointirajapinta X-ikkunointijärjestelmään. X-ikkunointia käytetään Linux- ja Unix-työpöytäympäristöissä.

Kimmo Virtasen projekti on Moblin.org:n Fast Boot. Fast bootin tarkoituksena on saada Linux käynnistymään netbook-laitteissa alle 5 sekunnissa. Virtasen tavoitteena on saada Fast bootista nopeampi ja laajemmalle yleisölle soveltuva kokonaisuus. Käytännössä tämä tarkoittaa Fast Bootin ja Asuksen Eee-kannettavien Fastinitin tekniikoiden yhdistämistä ja yhdistelmän integroimista loppukäyttäjälle soveltuvasti Ubuntuun.

Banshee on yksi suosituimmista ja aktiivisimmin kehitetyistä mediasoittimista Linux-käyttöjärjestelmälle. Akseli Mantilan projektina on lisätä ohjelmaan laajennukset, joiden avulla voi selata nettiradiokanavia ja tallentaa lähetyksiä mp3-tiedostoiksi.

Kesäkoodarit pääsevät esittämään projektiensa tulokset COSSin järjestämässä Openmind-konferenssissa 30.9.2009.

– Valintaprosessin viimeiseen vaiheeseen päässeet hakijat osoittivat kiitettävää perehtyneisyyttä ja innokkuutta edistää omien projektiensa edistymistä. He olivat myös jo etukäteen hyvin verkkottuneet alueensa kehittäjäyhteisöissä, joten odotamme kiinnostuneina tämän vuoden tuloksia, Ahonen toteaa.

Kesäkoodin sponsoreina tänä vuonna toimivat Nokia Siemens Networks, Saunalahti, Nokia ja Nomovok.

Kesäkoodi on COSSin järjestämä vuotuinen kampanja, jonka tavoitteena on tukea suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden osallistumista merkittäviin avoimen lähdekoodin projekteihin ja vahvistaa yritysten tarvitsemaa open source -osaamista.


Lisätietoja: Sanna Heiskanen, GSM 050 570 2324, e-mail: sanna.heiskanen at coss.fi, www.coss.fi/kesakoodi

Suomen open source -keskus COSS (Centre for Open Source Solutions) on open source -teknologioita ja -toimintamallia hyödyntävän liiketoiminnan kansallinen kehittämisorganisaatio. COSSin hallinnollisena taustaorganisaationa toimii Teknologiakeskus Hermia Oy.

 

Scroll to Top