COSS.fi

COSS.fi

Canonical julkaisi Ubuntu 16.04 LTS:n

Ubuntu 16.04 LTS julkaistiin myöhään torstai-iltana Suomen aikaa. Kyseessä on uusin versio suositusta vapaasta Linux-käyttöjärjestelmäpaketista niin kuluttajien työpöydille ja mobiililaitteisiin kuin pilveen, palvelimiin ja laitteiden Internetiin.

Kuluttajien keskuudessa Ubuntu on tutuin työpöytäkäytössä. Siellä Unity 7 -käyttöliittymän nopeutta ja virheettömyyttä on jälleen lisätty sadoin korjauksin. Snap-paketoinnin myötä ohjelmien uusimmat versiot tulevat olemaan aiempaa vaivattomammin saatavilla.

Työpöydän ja mobiililaitteiden konvergenssi etenee samaan aikaan, ja ensimmäinen Ubuntu-tabletti, espanjalaisvalmistajan Bq Aquaris M10 Ubuntu Edition, on juuri tullut myyntiin Euroopan laajuisesti. Se sisältää myös PC-tilan toimistosovelluksineen liitettynä näyttöön tai televisioon. Uusi huippupuhelin Meizu Pro 5 Ubuntu Edition on tulossa myös myyntiin lähiaikoina.

Tietokoneiden puolella Ubuntu-kannettavia on tilattavissa Dell-jälleenmyyjiltä kautta maan, halvoista malleista kahden tuhannen euron kärkimalliin. Myös perinteinen ruohonjuuritason Ubuntun itse asentaminen vanhalle tai uudelle tietokoneelle on erittäin suosittua edelleen.

Canonicalin julkaiseman Ubuntun lisäksi yhteisön ylläpitämissä lukuisissa työpöytien sisarjulkaisuissa on uusi tulokas, Ubuntu MATE. MATE-käyttöliittymä on monille mieluinen ”klassinen” 2000-luvun työpöytä uusien modernien käyttöliittymien sijaan. Myös muut sisarjulkaisut ovat päivittyneet – Kubuntu (KDE), Xubuntu (XFCE), Lubuntu (LXDE), Ubuntu GNOME, Ubuntu Studio, Mythbuntu, Edubuntu ja Ubuntu Kylin. Ubuntu Suomi tarjoaa lisäksi Ubuntu Finnish Remixin, jonka ainoa ero viralliseen asennusmediaan on oletuskieli joka on asetettu suomeksi.

Ubuntu Suomi tulee jakamaan lähikuukausina kaikkiin Suomen suurimpiin kirjastoihin Ubuntu 16.04 LTS -DVD-asennusmedioita. Aiempia versioita on tilastojen mukaan lainattu ahkerasti.

Ubuntu 16.04 LTS on Ubuntun kuudes pitkäaikaisesti tuettu versio vuoden 2006 ensimmäisestä LTS:stä lähtien. Sitä tuetaan vuoteen 2021 asti. Päivittämistä 16.04 LTS:ään aletaan tarjota vanhoille käyttäjille elokuussa 2016.

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Dell Finland Oy:ltä tai Data Group -jälleenmyyjiltä. Bq:n tabletti on tilattavissa Bq:n verkkokaupasta, ja Meizun puhelin lähiaikoina heidän verkkokaupastaan. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Tiedustelut: Timo Jyrinki <timo.jyrinki@iki.fi> (040 476 3410) tai Jussi Kekkonen <tmt@ubuntu.com> (050 514 6975)

Kotisivut

http://www.ubuntu.com/
http://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/16.04/ubuntu-help/index.html.fi

Kokeile Ubuntun käyttöä selaimella:
http://www.ubuntu-fi.org/verkkoesittely/14.04/

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
http://forum.ubuntu-fi.org/

Scroll to Top