COSS.fi

COSS.fi

Avoimen koodin hankinnoissa yleiset ICT-hankinnan pelisäännöt

 

”Avoimen lähdekoodin ohjelmistohankinnan tulisi edetä pääsääntöisesti samoin tavoin kuin muutkin ICT-hankinnat” totesi kouluttaja Martin von Willebrand COSS:n järjestämässä Avoimen lähdekoodin hankkiminen -koulutuksessa. Muutamia lisätarkennuksia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, kun puhutaan avoimesta koodista.

 

Viisi neuvoa ostajalle avoimen lähdekoodin ICT-hankintaan:

  1. Noudata tavallisia, hyvän ICT-hankinnan pelisääntöjä
  2. Älä vaadi mitään tiettyä lisenssiä ilman painavaa syytä
  3. Älä sulje mitään lisenssiä pois ilman kunnon perustetta
  4. Edellytä, että toimittaja pyrkii palauttamaan koodin takaisin kehittäjäyhteisöön, sillä se pienentää ylläpitokustannusta
  5. Edellytä, että toimittaja noudattaa avoimen koodin lisenssiehtoja toimituksessaan, mutta ilman erityistä syytä ei järjestelmän hankkijan tarvitse tarkastaa lisenssejä

 

ICT-hankintojen lisäksi toinen tyypillinen hankintatilanne on avoimen lähdekoodin hankkiminen osaksi omaa tuotetta, osana tuotekehitystä. Tällaisissa tilanteissa etuna on esimerkiksi avoimen ohjelmiston kaupallinen skaalautuvuus ja tuotekehityksen nopeutuminen. Avoin koodi skaalautuu kaupallisesti erinomaisesti tarkoittaen sitä, että asiakasmäärään kasvaessa ei tuotteen kehittäjä joudu maksamaan kasvavaa lisenssimaksua vaan saa skaalaetua toimintaansa.

Lisäksi, mikäli tuotteen kehittäjä toimii aktiivisesti yhteisössä, tuo se laajempaa osaamista ja helpottaa koodin ottamista takaisin yhteisöön kehityksen jälkeen. Näin ylläpidettävyys ja kustannustehokkuus paranevat ja hyödyt konkretisoituvat niin toimittajalle kuin asiakkaallekin.

 

“Avoimen lähdekoodin maailma on itselleni varsin uusi, joten koulutuksessa sain perusjäsennyksen aiheeseen liittyen. Osaan paremmin myös tarvittaessa ottaa kantaa hankintoihin liittyviin kysymyksiin tarjousprosesseissa.” kuvasi koulutukseen osallistunut Ari Pajula koulutuksesta saatuja oppejaan.

 

Lisätietoja aiheesta:

Martin von Willebrand
hallituksen puheenjohtaja, COSS ry
Martin.vonwillebrand (at) hhpartners.fi

 

Oletko kiinnostunut COSS:n järjestämistä koulutuksista ja haluat kuulla niistä lisää? Ota yhteyttä info(at)coss.fi

 

Scroll to Top