COSS.fi

COSS.fi

Avoimen hallinnon toimintatavat esillä Wienissä

Avoimen hallinnon toimintatavat ovat keskeisiä Wienin kaupungin digitaalistrategian kannalta. Wienin kaupungin tietohallintojohtaja Ulrike Huemer esitteli Wienin avoimen hallinnon toimintamalleja Münchenissa järjestetyillä Avoimen hallinnon päivillä (Open Government Tagen). Huemerin näkemyksen mukaan kolme keskeisintä asiaa ovat avoimuus, läpinäkyvyys ja osallistuminen.

Kaupungin asukkaiden osallistumista tuetaan Digital Agenda Wien ­-sivustolla järjestettävillä kyselyillä ja mahdollisuudella jättää omia ideoitaan muiden kommentoitavaksi. Huemerin mukaan osallistumaan kannustaminen johtaa läpinäkyvyyteen ja yhteistyöhön sekä päätöksenteon helpottumiseen. Näillä toimintatavoilla voidaan myös saavuttaa taloudellisia hyötyjä ja löytää uusia kaupallisia mahdollisuuksia.

Avoin data on osana Wienin avoimen hallinnon käytäntöjä. Yhteensä 246 eri aineistoa on julkaistu ja aineistojen pohjalta on luotu 154 sovellusta. Sovellusten joukosta löytyy muun muassa mobiilisovellus turisteille, pysäköintisakkojärjestelmä ja paikannuksen sekä laajennetun todellisuuden (Augmented Reality) avulla lähimmän WC:n löytävä sovellus.

Huemer esitteli myös Wienin kaupungin suunnitelman tulla digitaaliseksi suurkaupungiksi. Tämä suunnitelma on osana Wienin älykkääseen kaupunkiin tähtäävää Smart City Wien ­-aloitetta, jossa kehitetään julkisten palveluiden teknologiaa ja luodaan kaupunkiin toimiva IT­infrastruktuuri.

Wienin kaupungilla on useita työryhmiä suunnittelemassa tietä eteenpäin avoimen hallinnon toimintatapojen pohjalta.

Lue lisää:
Joinup

 

Scroll to Top