COSS.fi

COSS.fi

Metatavu uskoo, että avoin lähdekoodi on hyväksi bisnekselle

Metatavun porukka

Metatavu on avoimeen lähdekoodiin erikoistunut ohjelmistotalo. Uskomme, että softabisneksen pitää olla reilua. Yrityksen olemassaolo perustuukin siihen, että avoimeen ja reiluun toimintatapaan voi perustaa kannattavaa ja kasvukykyistä bisnestä, joka on hyväksi meille ja asiakkaillemme.

Olemme ketterä ohjelmistokumppani, joka auttaa digitaalisen maailman kesyttämisessä

Tarjoamme ketterää sovelluskehitystä ja fiksuja hyvin muotoiltuja digiratkaisuja palveluna. Autamme räätälöityjen ratkaisujen ja ohjelmistojen kehittämisessä aina palvelumuotoilusta ja määrittelystä toteutukseen, konsultointiin ja ylläpitoon.

Ydinliiketoimintamme koostuu neljästä osa-alueesta:

  1. Ketterä ohjelmistokehitys
  2. Selvitykset, palvelumuotoilu ja kokeilut
  3. Pilviratkaisut
  4. Ylläpito ja DevOps-palvelut

 

Metatavu on vuonna 2016 perustettu Mikkelistä ponnistava softatalo. Meitä on kirjoitushetkellä viitisentoista, mutta porukka kasvaa jatkuvasti. Tarjoamme myös jatkuvasti harjoittelupaikkoja korkeakouluopiskelijoille. Olemme sitä mieltä, että osaamista kannattaa kerryttää sekä junior- että senior-tason tekijöistä.

Olemme ratkaisukeskeinen softatalo. Sen sijaan, että keskittyisimme tiettyyn toimialaan tai tuotteeseen, uskomme, että moni- ja poikkialainen kokemus ongelmien ratkaisussa mahdollistaa luovan softakehityksen ja ongelmien ratkaisun laajasti eri toimialoille. Teknisessä mielessä monet ratkaisut, vaikkapa pääsyn- ja identiteetinhallinta tai tuotannonohjaus, ovat hyvin samanlaisia eri aloilla, vaikka yksityiskohdissa ja kontekstissa onkin omat piirteensä. Asiakkaitamme ovat mm. ETRA, Järvikylän salaatteja viljelevä Famifarm, Lääkärikeskus Ikioma ja konepajayritys Reifer.

Uskomme, että

softabisneksen pitää

olla reilua.

Avoimen lähdekoodin softabisnestä

Uskomme vahvasti, että avoin lähdekoodi on hyväksi bisnekselle tarkasteltuna kummalta puolelta pöytää tahansa. Liiketoiminnan kannalta tarkasteltuna avoimuus rakentaa luottamusta ja on tehokas keino hallita teknistaloudellisia riskejä, kuten vaikkapa toimittajalukkoja tai elinkaaren aikaisia kustannuksia. Se myös lisää softakehityksen kustannustehokkuutta ja läpinäkyvyyttä yhdistettynä ketterään kehittämiseen. Toimittajan näkökulmasta se mahdollistaa kustannustehokkuuden kasvattamisen, kun avointa lähdekoodia voidaan hyödyntää myös muissa projekteissa. Tällöin projektit kasvattavat jatkuvasti teknistä pääomaa.

Softabisnes on luottamusbisnestä. Avoin lähdekoodi mahdollistaa sen, että asiakas voi tarkastella tilaamansa työn laatua ja toisaalta avoimuus pakottaa tekijätkin olemaan skarppina. Vaatimus laadukkaasta koodista korostuu, kun asiakas tai kuka tahansa voi tarkastella koodin laatua ja toimintaa vaikkapa Githubissa. Avoimuus takaa myös jatkuvuuden. Koodin kehitystä voi tehdä hajautetulla monitoimijamallilla tai vaihtaa tekijää tarpeen vaatiessa. Pulaan ei joudu samalla tavalla kuin yksittäisen toimijan suljetun ratkaisun kanssa. Lisenssimaksujen sijaan raha voidaan ohjata kehitykseen ja arvoa tuottavaan toimintaan. Kaiken kaikkiaan avoimuus lisää toimittajan mahdollisuuksia rakentaa kestäviä ja pitkäaikaisia kumppanuuksia, eli kannattavaa liiketoimintaa.

Toisaalta avoin lähdekoodi sisältää riskejä, jotka on hyvä tiedostaa. Asiakas voi helpommin vaihtaa kehitys- tai ylläpitokumppania kuin IPR-lukolla varustetussa suljetussa ratkaisussa. Vaihtamisen kustannukset (ns. switching cost) ovat pienemmät, kun lisenssit ja sopimukset noudattavat avoimen lähdekoodin henkeä. Toisaalta asiakkaan puolelta katsottuna tämä on selkeä etu. Me Metatavulla näemme sen hyvänä kirittäjänä sille, että toimimme reilusti ja fiksusti asiakkaitamme kohtaan. Meidän kanssa tehdään bisnestä, koska meihin uskotaan ja olemme haluttu kumppani – ei siksi, että sopimus pakottaa. Toisaalta meidänkin on helpompi kehittää softaa asiakkaille, jos heidän olemassa olevat ratkaisunsa perustuvat avoimeen lähdekoodiin.

Avoin lähdekoodi on teknisesti kestävää

Kuten kuuluisa Linusin laki toteaa:

”Given enough eyeballs, all bugs are shallow”.

Se tarkoittaa, että pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, vaan sovelluskehityksessä voidaan käyttää parasta jo olemassa olevaa teknologiaa ja komponentteja. Niiden takana on usein laajoja kehittäjäyhteisöjä, jolloin niiden tekninen laatu on korkeaa ja vaikkapa tietoturvaongelmien havaitseminen on nopeaa. Ratkaisut myös perustuvat laajasti käytössä oleviin avoimiin standardeihin ja teknologioihin. Innovaatiot vauhdittuvat, kun kaikkea ei tarvitse tehdä tai keksiä itse. Softatoimittaja voi myös osallistua avoimen lähdekoodin kehitykseen ns. upstream-tasolla, jolloin koko tuote kehittyy ja omilla muutoksilla on vahvempi asema osana sitä.

Avoimen lähdekoodin kehittäminen tukeutuu ekosysteemeihin, jolloin saadaan käyttöön laajempia muskeleita kuin yksittäisellä yrityksellä on käytettävissään. Se on etu etenkin Metatavun kaltaisille pienille ratkaisutaloille. Avoimeen lähdekoodin perustaminen tarkoittaa myös, että ylläpidosta ei muodostu riippakiveä, vaan ratkaisut kehittyvät ekosysteemien ja yhteisöjen toimesta. Sen vuoksi Metatavukin mielellään antaa panoksensa avoimen projektien kehittymiseen. Osallistuminen tarjoaa myös vaikutusmahdollisuuksia tuotteiden ja komponentteihin kehitykseen.

 

Teksti:
Mikko Lampi
liiketoiminta- ja kehitysjohtaja
Metatavu Oy

Scroll to Top