COSS.fi

COSS.fi

Ruotsissa pyritään pääsemään eroon toimittajalukoista ja edistämään avoimia standardeja

Viime viikolla järjestetyssä tapaamisessa Ruotsin poliittisia johtajia päätyi yhdessä johtopäätökseen siitä, että Ruotsin julkisen sektorin tulee hankkiutua eroon toimittajalukoista. Julkisen hallinnon organisaatioiden tulee saada itselleen avoimuuden asiantuntijuus, jotta osaavat suhtautua oikein toimittajalukkoihin ja edistää avoimien IT standardien käyttöä.

Ruotsin parlamentissa järjestetyssä tapaamisessa Björn Lundell, Skövden yliopiston avustava professori esitteli tutkimuksensa, jossa määritellään seitsemän strategiaa kestävään digitalisaatioon ja kertoi tapaamisen osallistujien ilmaisseen tyytymättömyyttä hallinnon johtamiseen: ”Julkishallinnolle toimittajalukot ovat todellinen ongelma. Organisaatioiden tulee parantaa omia taitojaan asian käsittelyssä, mutta hallituksen poliittiset päätökset auttaisivat.”

Myös hallituksen tietotekniikan asiantuntija Daniel Melinin mielestä julkisen sektorin tulisi ymmärtää ettei se ole vain uhri vaan osa ongelmaa: ” Julkishallinnot luovat paljon dokumentteja ja se on todella huono jos dokumentit ovat lukittuina vain yhteen ohjelmistoratkaisuun.”

Valtiovarainministeriön digitaalisen hallinnon erityisneuvonantaja Alexander Wall kertoi avoimien standardien olevan välttämättömiä digitaalisten arkistojen säilyttämien julkisten tietojen saatavuuden takaamiseksi. Wallin mukaan Ruotsissa valtioneuvoston palvelukeskus on määrätty tarjoamaan digitaalista arkistopalvelua julkiselle sektorille. Avoimia standardeja edistetään tarjoamalla tätä palvelua.

Kuten Mp Fredrik Christersson kertoo OSOR:lle, tulee paikallisten, kansallisten ja eurooppalaisten poliitikkojen ottaa ohjat käsiinsä avoimen lähdekoodin ja datan käytön edistämiseksi.

Lue lisää aiheesta:

Swedish policy makers want to end IT vendor lock-in

Problem med slutna standarder vid it upphandlingar


Scroll to Top