COSS.fi

COSS.fi

Reittioppaat avoimeen lähdekoodiin

HSL ja Liikennevirasto kehittävät valtakunnallisen, avoimeen
lähdekoodiin perustuvan reittioppaan, jonka on määrä valmistua 2016. Reittiopas tarjoaa käyttäjälleen apua reittien suunnitteluun, mutta myös tietoa liikennehäiriöistä ja pysäkkien lähtöaikaennusteista. Tavoitteena lisäksi on, että reittiopas tarjoisi tulevaisuudessa matkojen hintatietoja. Reittiopas korvaa HSL:n nykyisen reittiopaan sekä Liikenneviraston Matka.fi-palvelun. Uudella reittioppaalla on mahdollista suunnitella aluekohtaisten matkojen lisäksi myös kaukoliikenteen matkoja.

Avoin reittiopas tarjoaa reaaliaikaista liikennetietoa. Palvelu esimerkiksi muuttaa valittua reittiä vaihtuvan liikennetilanteen mukaan. Reittiopas on suunniteltu myös mobiilikäyttöä varten, jolloin sen käyttö on mahdollista esimerkiksi tabletilla. Yksi projektin keskeinen tavoite on koota joukkoliikennetiedot yhteen, joka mahdollistaa muun muassa uusien palveluiden kehittämisen.

Reittioppaan kehittäjätahot ovat jo aikaisemmin avanneet liikennedataa, mutta nyt avoimuuden periaate saavuttaa myös järjestelmäpuolen, joka mahdollistaa toimittajariippumattomuuden. Kehitettävän ohjelmiston avoin lähdekoodi ja tietorajapinnat ovat vapaasti hyödynnettävissä muissakin palveluissa. Lähdekoodi ja muu dokumentaatio julkaistaan GitHub-verkkopalvelussa. Reittiopas on tarkoitus saada matkustajien kommentoivaksi kesällä 2015.

Lue lisää
Kunnat.net
Helsingin Seudun Liikenne -kuntayhtymä

 

Scroll to Top