COSS.fi

COSS.fi

Ranskan valtio ottaa käyttöön LibreOfficen 500 000 työasemassa

LibreOffice on tämän hetken suosituin kilpailija Microsoftin Office -ohjelmistolle. Libreoffice on vapaa ja avoimen lähdekoodin ohjelmisto (VALO) ja se perustuu OpenOffice.org-ohjelmistoon, josta se jakautui noin vuosi sitten.

Ensimmäinen LibreOffice-konferenssi järjestettiin 12. – 15. lokakuuta Pariisissa. Konferenssin kuluessa kuultiin useita merkittäviä uutisia:

– LibreOffice otetaan käyttöön Ranskan valtion laitoksissa noin 500 000 työasemalla. Käyttöönotossa mukana olevat työasemat ovat pääosin Windows-pohjaisia, ja LibreOffice korvaa niissä aikaisemmin käytetyn OpenOffice.org-ohjelmiston.

Michael Meeks (SUSE) esitteli kehittämänsä prototyypin www-selaimessa toimivasta LibreOfficesta. ”LibreOffice Online” pohjautuu Alex Laarsonin (Red Hat) GTK+ Broadway -tekniikkaan. LibreOffice Onlinen viimeistely loppukäyttäjille sopivaksi kestänee vielä ainakin vuoden. Siihen voi tutustua katsomalla esittelyvideon:

  • http://www.youtube.com/watch?v=CVR7HqDokmA (Flash)
  • http://people.gnome.org/~michael/data/2011-10-10-lool-demo.webm (WebM)

– Suomalainen SUSE-kehittäjä Tor Lillqvist on aloittanut LibreOfficen mukauttamisen Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille. Työn tavoitteena on saada ohjelmisto toimimaan iPad- ja Android-taulutietokoneissa. Lillqvist tunnetaan muun muassa työstään GIMP-kuvankäsittelyohjelmiston Windows-version parissa. LibreOfficen Android- ja iOS-versioita hän kehittää vapaa-aikanaan. Tässä vaiheessa suurin osa LibreOfficen lähdekoodista toimii jo näillä alustoilla, mutta ohjelmiston käyttöliittymään tarvittavia muutoksia ei ole vielä aloitettu.

– Ranskan Île-de-Francen hallintoalue (johon myös pääkaupunki Pariisi kuuluu) jakaa alueen opiskelijoille 800 000 USB-muistitikkua, joille on asennettu LibreOffice sekä muita vapaita ohjelmia. Île-de-Francen hallintoalue liittyy myös Document Foundationin tukijoiden neuvottelukuntaan (advisory board).

  • Lehdistökuva: http://wiki.documentfoundation.org/cgi_img_auth.php/e/eb/LibreOffice_external_logo_3000px.png
  • Lisätietoa uutistista Document Foundationin lehdistöedustajilta: http://www.documentfoundation.org/contact/
  • Lisätietoa LibreOfficesta suomeksi: http://fi.libreoffice.org/

Suomenkielisen yhteisön yhteyshenkilönä toimii Harri Pitkänen, hatapitk@iki.fi. Hän vastaa tarvittaessa yhteisön toimintaan ja LibreOfficen kehitykseen liittyviin kysymyksiin.

Scroll to Top