COSS.fi

COSS.fi

Avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä herättänyt kiinnostusta Suomessa

.

Joensuun seutukirjasto ja Juuan kunnankirjasto ovat ottaneet avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän, Kohan, käyttöönsä ensimmäisenä Suomessa. Tämä on herättänyt paljon kiinnostusta eri puolilla maata. Lisäksi Joensuun seutukirjasto on palkittu opetus- ja kulttuuriministeriön Kirjastopäivillä Helsingissä 12.11.2014, jossa se sai palkinnon avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä Koha:n kehittämisestä (Opetus- ja kulttuuriministeriö).

Joensuun seutukirjaston projektin tavoitteena on laajentaa järjestelmän käyttöönottoa entisestään vuosien 2014-2015 aikana myös muihin Pohjois-Karjalan yleisiin kirjastoihin. Kuten Joensuun verkkouutisissa kerrottiin, uuden kirjastokimpan nimeksi tulee Vaara-kirjastot. Uudistumisen myötä Joensuun kuntalaisille aukeaa myös uusi nettikirjasto.

Yksi syistä, miksi uuden järjestelmän ylläpitoa alettiin Joensuussa harkitsemaan, oli kustannustehokkuus. Haastattelussa hankkeen projektipäällikkö Ari Mäkiranta kertoi käyttöönoton alkaneen keskusteluilla ja noin kuukauden mittaisella selvitystyöllä. ”Aluksi lähdettiin esiselvityksestä, että onko muita palveluntarjoajia kuin kaksi jo tiedettyä ja käytiin alustavaa vaatimusmäärittelyä, onko järjestelmistä vaihtoehtoa suomalaiselle kirjastolle.”

Projektin kiinnostavuudesta kertoo myös se, että Joensuun seutukirjastoon tulee kyselyitä muilta Suomen maakuntakirjastoilta sekä heidän luonaan käydään vierailemassa asian tiimoilta. ”Aika paljon on kiinnostusta herättänyt ja harras toive olisi, että leviäisi muuallekin. Mitä useampi kirjasto Kohaan saataisiin mukaan, sitä helpommaksi kehitystyökin jatkossa tulisi, kun voitaisiin jakaa yhteisiä resursseja. Me näemme tämän vasta alkuna ja toivomme, että tämä laajenee aika voimakkaasti ympäri Suomea” toteaakin Mäkiranta.
.
Lue lisää:
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Joensuu
Koha

Scroll to Top