COSS.fi

COSS.fi

Avoimen lähdekoodin analytiikkatyökaluista apua esimerkiksi datan kontrolloimiseen

.

Nykyään erilaista dataa kertyy merkittäviä määriä ja yrityksissä seuraavat entistä tarkemmin esimerkiksi kotisivuillaan olevaa liikennettä. Jotta kerätystä datasta olisi konkreettista hyötyä, sitä tulee seurata ja analysoida systemaattisesti. Nesbitt esitteleekin Opensource.com:n verkkosivuilla (23/10/2014) kolme vaihtoehtoista työkalua yleisesti käytetylle Google Analyticsille. Nämä kolme esittelyssä olevaa työkalua ovat toteutettu avoimella lähdekoodilla ja niiden kilpailuetuna on esimerkiksi datan kontrollin säilyminen asianomaisella yrityksellä.

Piwik on yksi tunnetuimmista avoimen lähdekoodin analytiikkatyökaluista, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tietojen keräämiseen ja analysoimiseen. Piwikin avulla niin yritykset tai organisaatiot kuin yksittäiset henkilötkin pystyvät keräämään tietoa esimerkiksi siitä, mitä kautta vierailija saapuu sivulle ja mitä kautta hän poistuu. Lisäksi Piwik tarjoaa erilaisia raportteja, joita pystyy mukauttamaan sen mukaan, mistä on erityisesti kiinnostunut.

Yksi Piwikin eduista on, että kerätty data säilyy koko datan olemassaolon ajan itsellä. Lisäksi Piwik on integroitu lukuisten ohjelmien, kuten WordPressin, Magneton ja Jooman!:n kanssa helpottaakseen ja nopeuttaakseen analytiikkatyökalun käyttöä.

Open Web Analytics mahdollistaa edellä kuvatun työkalun tavoin internet-sivujen ja sovellusten käytön seurannan. Työkalun avulla pystytään esimerkiksi seuraamaan klikkauksia ja näkemään, missä kävijät ovat vuorovaikutuksessa eniten niin sanotun lämpökartan avulla. Open Web Analytics on lisensoitu GPL-lisenssillä ja se on liitännäinen WordPressin kanssa.

eAnalytics ei ole yhtä tunnettu analytiikkatyökalu kuin edellä esitellyt Piwik ja Open Web Analytics. eAnalytics on sopiva ratkaisu etenkin silloin, kun seuratuilla sivuilla käy yli viisi miljoonaa kävijää kuukaudessa. eAnalyticsin omainaisuuksiin kuuluu niin sanottujen perusominaisuuksien lisäksi muun muassa kattava raportointijärjestelmä ja mukautettavuus.

Aiemmista esimerkeistä poiketen tämä työkalu mahdollistaa käyttäjälle valinnan, ettei hänen liikkeitään sivuilla seurata. Erityisesti osa käyttäjistä arvostaa tätä ominaisuutta ja näin ollen se lisää sivujen positiivista käyttäjäkokemusta.  Ennen eAnalyticsin käyttöönottoa kannattaa muistaa tarkistaa käyttöön liittyvät vaatimukset.

 

Lue lisää:
Opensource.com

Scroll to Top