COSS.fi

COSS.fi

Avoimen datan OpenStreetMap pohjana uutuusnavigaattorille

Vakuutusyhtiö If kehitti uutuusnavigaattorin, jonka puheopastus muuttuu lapsen ääneksi, kun autoilija lähestyy aluetta, jossa liikkuu lapsia. Aja hiljaa -navigaattorin käyttämä kartta on avoimeen dataan perustuva OpenStreetMap.

Dataa avataan jatkuvasti lisää avoimeen käyttöön ja sitä hyödyntäviä sovelluksia julkaistaan jatkuvasti. Ilmaisen Aja hiljaa -navigaattorin tarkoituksena on saada autoilija hiljentämään vauhtiaan ja näin vähentämään onnettomuusriskiä. Ajoreittiä opastava ääni muuttuu miehen äänestä lapsen ääneksi, kun autoilija on alueella, jossa liikkuu lapsia.

Sovellus käyttää OpenStreetMapin karttoja, jonka perusti Steve Coast Lontoossa vuonna 2004. Suomen kartat edistyivät vauhdilla, kun vuonna 2012 päästiin hyödyntämään Maanmittauslaitoksen aineistoja, jotka julkaistiin avoimella lisenssillä. Aineistoa kootaan myös käyttäjien lataamilla GPS-tiedoilla.

OpenStreetMapin käyttäminen on ilmaista avoimen lisenssin ansiosta. Karttoja ja tietoja voi kopioida, levittää, välittää ja mukauttaa, kunhan OpenStreetMap ja sen tekijät mainitaan. Jos karttoja tai tietoja muutetaan tai kehitetään, niitä saa levittää vain samalla lisenssillä.

Ilmainen Aja hiljaa -navigaattori toimii iOS- ja Android -älypuhelimissa. Kuka tahansa voi auttaa parantamaan sovellusta ehdottamalla paikkoja, joissa äänen pitäisi vaihtua lapsen ääneksi. Ehdotukset voi antaa täällä.

Lue lisää:
Tivi

Scroll to Top