COSS.fi

COSS.fi

SUSEn ja Suomen Lähikaupan yhteistyön tuloksena toimintavarmuutta, nopeutta ja helppoutta

 

:

:

  SUCCESS STORY

:

 


SUOMEN LÄHIKAUPPA LYHYESTI:
Suomen Lähikauppa kattaa kolme kauppaketjua: Siwa, Valintatalo ja Euromarket. Asiakkaitaan lähikauppa-ajattelun pohjalta palvelevissa kauppaketjuissa on kaikkiaan noin 670 myymälää ja yhteensä yli 5200 työntekijää.

TOIMIALA:
Vähittäiskauppa

TUOTTEET JA PALVELUT:
SUSE Linux Enterprise Point of Service

TULOKSET:

  • Myymäläjärjestelmän toimintavarmuus parantunut selvästi.
  • Ympäristön ylläpito helpottunut huomattavasti.
  • Valmis asennusimage nopeuttaa ja helpottaa kanssalaitteiden esiasennusta.

.

“Käyttöjärjestelmäksi valitsimme uusien maksupäätteiden käyttöönoton yhteydessä Solteqin suosituksesta SUSE Linuxin, josta heillä on hyviä kokemuksia tuotantokäytöstä Profix-myymäläjärjestelmän kanssa. Ylläpidettävyys ja toimintavarmuus ovat parantuneet huomattavasti.”
Esa Vuolas
Palvelupäällikkö, ICT Palvelunhallinta
Suomen Lähikauppa
.
“Valinta kohdistui SUSE Linuxiin monestakin eri syystä. SUSE on tunnettu toimija Linux-maailmassa ja heillä on paljon sertifioitua rautaa maailman johtavilta laitevalmistajilta. Heillä on myös paikallinen organisaatio Suomessa.”
Mika Reunanen
Ohjelmistoarkkitehti
Solteq
:
:
LÄHTÖTILANNE JA HAASTE:
Suomen Lähikauppa otti vuonna 2012 käyttöön kaikissa sen yhteensä noin 670 myymälässä uudet sirumaksupäätteet. Mittavassa kehityshankkeessa korvattiin SCO-käyttöjärjestelmän eri versioilla pyörineet 1500 kassaa ja taustapalvelinta SUSE Linuxilla. Suomen Lähikauppa halusi toimintavarman ja helposti ylläpidettävän myymäläjärjestelmän. Ympäristö kattaa noin 1100 kassalaitetta sekä noin400 erillistä taustapalvelinta.
:
”Aiemmin käyttämästämme käyttöjärjestelmästä alkoi loppua elinkaari, ja kassalaitteisto oli myös vanhentunut”, kertoo Suomen Lähikaupan ICT Palvelunhallinnan palvelupäällikkö Esa Vuolas.

Ohjelmistoyhtiö Solteq on toteuttanut uudistuksen ja vastaa kattavasti järjestelmän ylläpidosta ja päivityksistä.
:
RATKAISU:
Käyttöjärjestelmäksi Suomen Lähikauppa valitsi uusien maksupäätteiden käyttöönoton yhteydessä Solteqin suosituksesta SUSE Linux Enterprise Point of Service -alustan, josta Solteqilla on hyviä kokemuksia tuotantokäytöstä Pro-fix-myymäläjärjestelmän kanssa. Lähikaupalla oli aiemmin käytössä kassaympäristössä useita SCO-käyttöjärjestelmän eri versiota.

SUSE Linux Enterprise Point of Service -alustalla toimivassa myymäläjärjestelmässä voidaan toteuttaa päivitykset tehokkaasti koko ympäristön osalta. Toimintavarmuutta on lisätty uudistuksen yhteydessä uudella teknologialla ja hyödyntämällä muun muassa SUSE Linux Enterprise Point of Servicen työkaluja asennusimagen rakentamiseen. Kassan oheislaitteisiin, kuten kuittikirjoittimeen, asiakashintanäyttöön, kassalaatikkoon, viivakoodinlukijaan ja maksupäätteeseen, kommunikoidaan SUSE Linuxin sisältämien vakioajureiden kautta.
:
”Olemme rakentaneet ympäristön, jossa kaikki kassat toimivat vaikka kaupan kassapalvelin olisi kaatunut tai tietoliikenne ei jostain syystä toimisi myymälästä ulospäin”, sanoo Solteqin ohjelmistoarkkitehti Mika Reunanen.
:
”Yhden kassan myymälöissä toimintavarmuutta on lisätty hyödyntämällä laitevalmistajasta riippumatonta ohjelmistopohjaista Linux RAID:ia.”

Kassojen esiasennus tuotetaan palveluna, eikä se edellytä pääsyä Lähikaupan verkkoon.
:
TULOKSET:
Siirtyminen SUSE Linuxiin onnistui Vuolaksen mukaan hyvin.
.
”Tarpeisiimme räätälöity valmis asennusimage nopeuttaa ja helpottaa merkittävästi laitteiden esiasennusta. Konfiguraatioita ei tarvitse enää tehdä manuaalisesti, ja valmis ohjelmistoimage voidaan pudottaa suoraan kassalaitteistoon. Tämä on meille vaivaton vaihtoehto. Kaksi Solteqin asiantuntijaa istuu tiloissamme ympäristön takuumiehinä ja pitävät huolta jatkuvasta kehitystyöstä.”
:
”Ympäristön toimintavarmuus ja ylläpito ovat parantuneet huomattavasti aiempaan verrattuna. Saamme tarvittavan tuen koko ympäristön osalta suoraan Solteqin ammattilaisilta, joilla on yhteydet Suomessa toimiviin SUSE-asiantuntijoihin. Olemme olleet tyytyväisiä uuteen ympäristöön ja SUSE Linuxiin”
, sanoo Vuolas.
.
Suomen Lähikauppa on avannut vuonna 2013 noin 10 uutta kauppaa, ja myös sulkenut joitakin kauppoja.
.
”Yhdenmukaisuus on parantunut. Ympäristön ylläpitoa helpottaa kun kaikista kassoista ja taustapalvelimista löytyy Susen viimeisimmät ohjelmistoversiot. Otamme käyttöön järjestelmän, jolla voidaan toteuttaa päivitykset etänä. Se on pian mahdollista koko ympäristön osalta. Saavutamme säästöjä kun asentajan ei tarvitse enää tehdä päivityksiä paikan päällä. SUSE Linux -alustan elinkaari on myös aiempaa pidempi muun muassa tärkeiden tietoturvapäivitysten osalta”, painottaa Vuolas.
.
”SUSE Linux on ollut meillä käytössä reilun vuoden, emmekä ole huomanneet tuotantokäytössä käyttöjärjestelmän osalta minkäänlaisia ongelmia.”


.

Suse Logo          SLK_Logo_P_Vaaka_RGB


Lisätietoja:
Tutustu muihin menestystarinoihin osoitteessa:
www.suse.com/success

Ota yhteyttä paikalliseen SUSE-asiantuntijaasi:
Kim Aaltonen
toimitusjohtaja
SUSE / Data Center Solutions
040 7567 929
kim.aaltonen@suse.com

© 2013 SUSE. All rights reserved. | SUSE and the SUSE logo are registered trademarks of Novell, Inc. in the United States and other countries. All third-party trademarks are the property of their respective owners.Success Story

Scroll to Top