COSS.fi

COSS.fi

Microsoft Officesta avointa lähdekoodia

Julkaistu 1.4.2009

Microsoft on päättänyt julkaista Microsoft Officen seuraavan version avoimen lähdekoodin GPL 3.0 -lisenssillä. Microsoftin päätös on merkittävin osoitus siitä, että perinteinen lisenssibisnes on tulossa tiensä päähän ja jatkossa asiakkaat maksavat vain ohjelmistojen ympärille kootuista tukitoiminnoista ja palveluista.

”Asiakkaamme alkavat olla kypsiä loputtomaan lisenssirahastukseen ja toisaalta olemme havainneet avoimen lähdekoodin mallin parantavan ohjelmistojen laatua”, toteaa Microsoft Irlannin johtaja John Bulmers. ”Toivomme avoimen lähdekoodin yhteisön innostuvan suunnitelmistamme ja tulevan mukaan kooditalkoisiin.”

Päätökseen on oleellisesti vaikuttanut OpenOfficen räjähdysmäinen suosio julkishallinnon ja yritysten piirissä sekä useiden valtioiden päätös suosia avoimen lähdekoodin ohjelmia IT-hankinnoissaan.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Microsoftin ilmoitus on hyvä uutinen myös kansantaloudellisesti.

”Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja käyttämällä saadaan aikaan merkittäviä säästöjä ja parannetaan toimintavarmuutta. Itsehän olen johdonmukaisesti ajanut avointen ohjelmistojen asiaa täällä Suomessa. Onhan meillä myös tällä alalla ollut suunnannäyttäjän osa, tämä Lynx-käyttöjärjestelmähän on suomalainen”, Vanhanen kommentoi sähköpostin välityksellä.

Apple ei ole virallisesti reagoinut Microsoftin uutiseen, mutta huhujen mukaan se on kehittämässä omaa avoimen lähdekoodin lisenssiä, työnimeltään iGPL. Lisenssi tulee todennäköisesti olemaan valkoinen ja erittäin trendikäs.

Linkki: Maksuton ja vapaa toimisto-ohjelmisto

Scroll to Top