COSS.fi

COSS.fi

Ubuntu 12.04 LTS viiden vuoden tuella, uudella ulkoasulla ja kattavalla pilvivalmiudella

Suosittu käyttöjärjestelmä viiden vuoden tuella on saatavilla torstaista 26.4. alkaen Ubuntun ja Ubuntu Suomen sivuilta.

Internet, 26. huhtikuuta, 2012: Canonical ja Ubuntun yhteisö tiedottavat Ubuntu 12.04 LTS -julkaisusta, joka on uusin versio suositusta Linux-työpöytäjakelusta. LTS-julkaisuun (Long Term Support) sisältyy ilmaiset tietoturva- ja huoltopäivitykset viiden vuoden ajaksi. Ubuntu 12.04 LTS on ladattavissa maksutta torstaista 26. huhtikuuta alkaen ja esiasennettuna useiden valmistajien laitteissa kesällä 2012.

Ubuntu 12.04 LTS tarjoaa työpöytäkäyttöön yrityksiä houkuttelevan pidennetyn tuen lisäksi uudistuneen Unity-käyttöliittymän, kattavan sovellusvalikoiman ja lukuisia muita parannuksia. Palvelimilla uusi Ubuntu on valmis massiivisiin pilvikäyttöönottoihin OpenStack-infrastruktuurin ja Metal As A Service -työkalun avulla. Uusi Ubuntu on sertifioitu muun muassa HP Proliant -palvelimiin, ja valmiina ARM-pohjaisiin käyttöönottoihin.

”Ubuntu 12.04 LTS on paras työpöytäjulkaisumme suurien yrityskäyttöönottojen suunnittelun kannalta tähän mennessä”, Canonicalin toimitusjohtaja Jane Silber kertoo. ”Laajentuneen kumppanuusohjelmamme ansiosta tulemme säännöllisesti päivittämään tukea uusille PC-laitteille sertifioiduilta kumppaneiltamme kuten Dell, HP ja Lenovo. Tulemme myös tukemaan entistäkin useampaa yritystä siirtymisessä Ubuntuun työpöydillä.”

Uutta 12.04 LTS:ssä työpöytäkäyttäjille:

 • Viiden vuoden tuki. Ubuntun uusi LTS-versio tuo palvelinversiosta tutun viiden vuoden tukiajan myös työpöydälle. Ubuntun sisarjulkaisuista LTS-tuki on seuraavissa: palvelinversio Ubuntu Server, Kubuntu, Edubuntu ja Xubuntu.
 • Uusi Unity-käyttöliittymä tarjoaa yhtenäisen käyttökokemuksen pöytäkoneisiin, kannettaviin ja minikannettaviin.
 • Unity-ominaisuuksia muun muassa uraa uurtava HUD-hakutoiminto, jolla valikkojen selaamisen voi halutessaan jättää historiaan.
 • Uudistunut Ubuntun sovellusvalikoima sisältää tuhansia sovelluksia, joita voit selata luokittain tai arvostelujen perusteella. Samat sovellukset on helppo pitää ajan tasalla kaikilla käytössä olevilla koneilla synkronointitoiminnon ansiosta.
 • Vuonna 2010 julkaistuun edelliseen LTS-versioon verrattuna uusia oletussovelluksia ovat muun muassa LibreOffice-toimisto-ohjelmistot, Shotwell-valokuvahallinta ja Thunderbird-sähköposti
 • Tuoreen Linux-ytimen ja muiden parannusten myötä aiempaa alhaisempi virrankulutus sekä päivittynyt laitetuki. Laitetukea tullaan myös päivittämään aina seuraavaan LTS-Ubuntuun saakka.
 • Ubuntu One: Parannetulla työpöydän, mobiilin ja verkkopalveluiden yhdistämisellä tiedostoja ja kansioita on mahdollista jakaa sekä tallentaa viiden gigatavun ilmaiseen pilvipalveluun vaivatta.

Uutta erityisesti yrityksille ja palvelimiin:

 • Ubuntu-työpöytien keskitetty hallinta Landscape-sovellusta käyttäen
 • Palvelinversiossa uutta esimerkiksi useiden palvelinten käyttöönottoon ja hallintaan MAAS-palvelut (Metal As A Service) sekä Juju Charm -kauppa
 • Julkiset pilvipalvelut, kuten Amazon Web Services (EC2), Rackspace Cloud, HP Cloud
 • Yksityisiä pilvipalveluita varten OpenStack, johon on mahdollista siirtää olemassa olevan julkisen pilven sisältö
 • Pilvipalveluiden hallintaan AWSOME-ohjelmisto, jonka avulla pilvi-instanssien käyttöönotto ja hallinta on nopeaa sekä helppoa

Ubuntu 12.04 LTS:n voi ladata maksutta osoitteessa http://ubuntu-fi.org/

Ubuntun Unity-työpöydän esittely selaimessa: http://ubuntu-fi.org/Ubuntu_12.04_verkkoesittely/

 

Ubuntu Suomi

Ubuntu Suomi (www.ubuntu-fi.org) on Ubuntun yhteisön virallinen paikallissivusto, joka tarjoaa suomalaisille tietoa ja keskustelupaikan Ubuntusta. Sivusto toimii vapaaehtoisvoimin. Ubuntu Suomen sivuilta löytyvät myös Ubuntun suomalaiset yrityspartnerit sekä Ubuntun markkinapaikan jäsenet.

Julkaisutapahtumat

Ubuntun suomalaiset käyttäjät järjestävät julkaisutapahtumia ja -tapaamisia ympäri Suomea. Pääjulkaisutapahtuma järjestetään Tampereella tiistaina 15.5.

Paikalle Tampereen Finlaysonilla sijaitsevaan Uuteen Tehtaaseen odotetaan yli 100 osallistujaa. Tapahtumassa esiintyvät mm. Tiedon Lead Open Source Advisor Markus Mannio ja Canonicalin ohjelmistokehittäjät Antti Kaijanmäki ja Timo Jyrinki. Tapahtuman järjestävät Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry ja Ubuntu Suomi. Tapahtumaa tukevat ICT-palveluyritykset Ixonos ja Tieto, Digitaaliset sisällöt -osaamiskeskusohjelma ja innovaatioalusta Uusi Tehdas. Ohjelma ja ilmoittautuminen sivullahttp://coss.fi/ubuntufest2012

Toimittajille

Lähetämme toimittajille pyynnöstä Ubuntu-CD:n, tai sen voi ladata Ubuntu Suomen sivustolta. Tiedustelut: Timo Jyrinki <timo.jyrinki@iki.fi> (043 200 5020) tai Jussi Kekkonen<tmt@ubuntu.com> (050 514 6975)

Viralliset englanninkieliset tiedotteet Canonical Ltd:ltä

Linkkejä

Scroll to Top