COSS.fi

COSS.fi

Portugali suuntaa kohti avointa lähdekoodia

Portugalin hallitus laajentaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoratkaisuja uudistaakseen maan ICT-alaa, kertoo ICT-erikoisasiantuntija Pedro Viana (AMA). Avointa lähdekoodia on käytetty vuodesta 2013, erityisesti ” tapauksissa, jossa täsmällinen ja objektiivinen kypsyysarvioinnin analyysi sekä elinkaarilaskenta (TCO) osoittavat, että se on etujen mukaista”, Viana mainitsee.

Portugali tähtää 10 miljoonan euron säästöihin siirtymällä avoimeen lähdekoodiin. Julkisen hallinnon vapaudet rakentaa oma ICT-arkkitehtuuri johti julkisen hallinnon järjestelmien yhteentoimimattomuuteen ja vaivalloiseen integrointiin. Useita resursseja ei käytetä tehokkaasti – esimerkkinä tästä ovat  ICT-järjestelmän hankintaan, käyttöön ja ylläpitoon liittyvät prosessit.

Tällä hetkellä strategian eräs avaintoteuttajista, AMA (Agency for Administrative Modernisation), julkistaa tietoja ja ylläpitää listaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoratkaisuista Software Publico (”Avoimet ohjelmistot”) verkkosivulla. Järjestö esittelee muun muuassa pilviratkaisuja, rakentaa uusia palvelukanavia sekä hankkii tietoa parhaista käytännöistä avoimuuteen liittyen.

Tämän vaihdoksen myötä Portugali pyrkii kiihdyttämään tulevaisuuden teknologiasektoria. Lisäksi hallituksen tavoitteena on tuottaa mahdollisuuksia pienille ja keskikokoisille yrityksille sekä ottaa toimintaan mukaan myös kansalaisyhteiskunta.

Lue lisää

Joinup – Rationalising ICT takes Portugal to open source
AMA presentation (PDF, in Portuguese)
AMA Public Software website (in Portuguese)
AMA/ESOP 10th session of Software and Open Standards (in Portuguese)

Scroll to Top