COSS.fi

COSS.fi

Mindtrek goes Openmindissa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja ja keskustelua avoimeen lähdekoodiin liittyen

Mindtrek 2021

Mindtrek Goes Openmind järjestettiin 8.9.2021 online-tapahtumana, jossa kuultiin mielenkiintoisia esimerkkejä avoimen lähdekoodin hyödyntämisestä julkishallinnossa. Lisäksi aiheena olivat avoimen lähdekoodin liiketoimintamahdollisuudet sekä markkinan tilanne Euroopassa. Esitysten jälkeen osallistujilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä, mikä käynnisti keskustelua aiheiden tiimoilta.

Ensimmäisenä puhujana kuultiin Meri Vainiota (Espoon kaupunki) eVaka-projektista, jossa  tarkoituksena on sujuvoittaa muun muassa lasta koskevaa tiedonvaihtoa kodin ja varhaiskasvatuksen välillä. eVaka-järjestelmä on suunniteltu soveltuvaksi kaikille kunnille koosta riippumatta sen avoimuuden ansiosta - avoin lähdekoodi on saatavilla GitHubissa LGPL-2.1 -lisenssillä. Tavoitteena on kehittää avoin ohjelmistotuote aktiivisella käyttäjä- ja kehittäjäverkostolla. Seuraavassa vaiheessa eVakaa tullaan laajentamaan Espoon ja Tampereen lisäksi Turkuun ja Ouluun. Myös COSS on ollut mukana kehittämisvaiheessa konsultoimassa lisenssien valintaa. Lue lisää

Seuraavana puhujana kuultiin DigiFinlandin johtajaa, Mikko Malmgrenia. DigiFinland on vuonna 2020 perustettu taho, jonka tavoitteena on kehittää ja tukea kansallisia digitaalisia ratkaisuja. Puheenvuorossaan Malmgren nosti esiin avoimen yhteistyön ja kulttuurin tärkeyden.

Avoimen lähdekoodin liiketoimintamahdollisuuksista ja tilanteesta Euroopassa olivat kertomassa Gerardo Lisboa (ESOP – Associação de Empresas de Software Open Source Portuguesas), Astor Nummelin Carlberg (Policy Director, OpenForum Europe), Stéfane Fermigier (National Council for Free & Open Source Software (CNLL) France) sekä Peter Ganten (OSB Alliance | CEO, Univention GmbH).

Gerardo Lisboa totesi, että Portugalissa ESOP:in tutkimuksen mukaan avoimen lähdekoodin yleisnäkymä on positiivinen ja avoimen lähdekoodin ratkaisuille on kysyntää, mutta palkkaus on edelleen haastavaa. Astor Nummelin Carlberg puolestaan kertoi muun muassa Euroopan komission raportista “The economic impact of Open Source Software & Hardware on the European economy”, jonka laatimiseen myös OpenForum Europe osallistui.

Stéfane Fermigier puheenvuoro käsitteli avoimen lähdekoodin asemaa Ranskassa, sekä esimerkiksi avoimen lähdekoodin vaikutusta digitaalisessa suvereniteetissa. Myös viimeinen puhuja, Peter Ganten, nosti esiin digitaalista suvereniteettia avoimen lähdekoodin näkökulmasta.

Seuraavan kerran Mindtrek tarjoaa ohjelmaa tammikuussa 2022 - olkaa siis kuulolla! Tiedotusta voit seurata Mindtrekin Twitterissä ja LinkedIn:ssä sekä osoitteessa mindtrek.org. Alta katsottavissa tilaisuudesta tallenne:

Mindtrek goes Openmind | SEPTEMBER 8th, 2021

Scroll to Top