COSS.fi

COSS.fi

Kouvolassa käynnistynyt Smartlog-hanke on lohkoketjukehityksen terävimmässä kärjessä

Kouvolassa on käynnistynyt innovatiivinen Smartlog-hanke, joka on lohkoketjukehityksen terävimmässä kärjessä.

Uudenlainen idea syntyi logistiikka-alan kiperästä ongelmasta. ”Tavara liikkuu, mutta tieto ei”, toteaa Kouvola Innovationin IoT-liiketoiminnan kehityksestä vastaava Mika Lammi.

Kouvola on logistiikan solmukohta, ja kaupungin yritykset törmäävät tähän haasteeseen jatkuvasti. Kuljetusketjut ovat hyvin monimutkaisia, eikä tietojen jakamisesta ole yleensä sovittu. Keski-Euroopassa on aivan tavallista, että tiedon välityksen työkalu on faksi. Valtaosa toimijoista työskentelee aika lailla pimennossa. Tämä heikentää kuljetusketjujen tehokkuutta. Tavaran liikkeistä ei useinkaan ole tarkkaa tietoa, ja toimitus saattaa tulla odotettua aikaisemmin tai myöhemmin. ”Se taas näkyy hinnassa. Yritysten on pakko varata muutama prosentti hinnasta ylimääräisiin kuluihin. Kun kaikki tekevät saman, kuljetusketjun hinta nousee merkittävästi”, selittää Lammi.

Ongelmat on mahdollista ratkaista lohkoketjulla. Kouvola Innovation kehittää koko globaalille logistiikka-alalle tarkoitettua järjestelmää, jossa tietoja voidaan välittää luotettavasti. Tiedot kuljetuksista ja niiden etenemisestä kirjataan yhteiseen lohkoketjuun, mutta vain kuljetuksen osapuolet näkevät siihen liittyvät tiedot.

Lammi uskoo, että parannus nykytilanteeseen on tuntuva. ”Jos logistiikkaketjun kaikille osille saadaan kolmen prosentin parannus, kumulatiivinen vaikutus voi olla erittäin suuri.”

EU:n tukemassa kolmivuotisessa hankkeessa luodaan sen sijaan logistiikka-alalle sopiva lohkoketjuratkaisu ja referenssitoteutus. ”Forrester Researchin puolueettoman arvion mukaan olemme jopa kolme vuotta edellä muun maailman kehitykseen verrattuna”, kertoo  Mika Lammi.

Hankkeen lopuksi ne julkaistaan avoimen lähdekoodin periaatteella. Tavoite on, että Kouvolan seudulle syntyy lohkoketjutekniikoiden osaamiskeskus ja jopa alan menestysyrityksiä.

 

Lue lisää aiheesta:

tivi.fi – Kouvola lähti kuumaan it-trendiin – ”olemme jopa kolme vuotta edellä muuta maailmaa”

tivi.fi – Blockchain mullistaa maailman kuin internet

 

Scroll to Top