COSS ja Kuntaliitto järjestivät Digitaalinen kunta -työpajan, jossa ideoitiin tulevaisuuden digitaalista kuntaa yhteiskehittämisen keinoin. Mukana oli noin 30 alan osaajaa kunnista ja COSSin jäsenyrityksistä ja tuloksena oli ideoita viiteen kuntahaasteeseen.
Turhan usein kunnat rakentavat palveluja yksin ja vain itselle. Miten voitaisiin tehdä enemmän yhdessä muiden kuntien kanssa ja kierrättää jo tehtyjä ratkaisuja? Mikä estää yhteistyön, miten päästä eroon ‘not invented here’ -ilmiöstä ja samalla nopeuttaa kehittämistä ja säästää? Kuntaliitto ja COSS järjestivät Kuntatalolla Helsingissä työpajan Digitaalinen kunta, jossa rakennettiin tulevaisuuden kuntaa digitalisaation ja palvelumuotoilun keinoin.
Tilaisuuden aluksi Kuntaliiton Mikko Malmgren esitteli ratkottavat haasteet. Sitten APInf Oy:n apitalisti Sakari Paloviita toi eväitä haasteiden ratkomiseen. Sakari väänsi rautalangasta mikä on API (Application Programming Interface) ja miten niiden avulla voidaan kehittää palveluja ketterästi tarjoamalla kehittäjille helppoja rajapintapalveluja. Esimerkkinä Sakari nosti esiin Tampereen kaupungin, joka on avannut APIn avulla Tampere-talon energiakulutusta. Toinen esimerkki oli Seinäjoen kaupunki, joka on kehittänyt kouluruokailua ja samalla avannut API:n avulla koulujen ruokalistan, jonka avulla kolmannet osapuolet voivat kehittää listan avulla uusia palveluja vaikka auttamaan koteja suunnittelemaan viikon ruokalistaa.
Työpajassa ratkottiin viittä haastetta, joista osallistujat valitsivat mieleisensä. Haasteet ja haasteen omistajat olivat:
- Digiajan kokouskäytännöt ja vaikuttaminen, Mikko Malmgren, Kuntaliitto
- Sähköisen maksamisen haasteet, Timo Simell, Tieke ry
- Jatkuvan oppimisen ratkaisu - sähköinen työpöytä ja MPASSid, Jarkko Moilanen, Opetus- ja kulttuuriministeriö
- Tekoäly hyötykäyttöön - Case Kuntaliiton Esteellisyysrobotti, Marjukka Niinioja, Osaango Oy
- Kuntadatasta kiertotalouden moottoriöljy, Sakari Paloviita, APInf Oy
Esteellisyysrobottia ideoitiin Osaango Oy:n Marjukka Niiniojan ohjauksessa.
Työpajan tuloksena syntyi ideoita miten kehittää uusia palveluja yhteiskehittämisen keinoin ja saada aikaan enemmän vähemmällä, voimat yhdistämällä. Tässä on linkki hakemistoon, jossa löytyy jokaisen työryhmän tulos. Hakemistosta löytyy myös Kuntaliiton TukuDigi -tiimin yhteystiedot, joille ilmoittautua jos haluat osallistua Kuntaliiton kehittämiseen. Ja osallistua voit vaikka kaikkiin haasteisiin - ne kaikki ovat ratkaisemisen arvoisia :-)
Terveisin,
Digitaalinen kunta -järjestelytiimi
Kuntaliiton TukuDigi -projekti kehittää tulevaisuuden kuntaa ja valmistelee nyt ensimmäisiä pilotteja.
COSSin Avoin kunta -konsepti kokoaa yhteen kuntia, kuntalaisia ja COSSin jäseniä kehittämään palveluja yhteiskehittämisen keinoin.
Opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla kehitetään kansallista jatkuvan oppimisen tunnistuspalvelua MPASSId. Se perustuu EduCloud Alliance -standardiin.
APInf Oy on API-talouden asiantuntijayritys, joka auttaa organisaatioita automatisoimaan asiakkaidensa prosesseja API liiketoiminnan keinoin avoimessa ekosysteemissä organisaation IPR strategiaa kunnioittaen. Tarjonnan ytimessä on API-hallinnan alusta, joka yhdistää ohjelmistokehittäjät rakentamaan digitaalista alustaa toimialan yhteisön käyttöön.
Osaango Oy:n motto on “Learn the Next Big Thing”. Koulutamme ja konsultoimme uusissa teknologioissa ja niiden hyödyntämisessä liiketoimintalähtöisesti. Tällä hetkellä keskitymme API-, tekoäly- ja alustatalouden koulutukseen ja konsultointiin.
TIEKE tukee julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita verkkolaskutuksen ja XBRL:n muutoksissa, käyttöönotossa ja soveltamisessa.