COSS.fi

COSS.fi

Vapaiden ohjelmistojen käyttö vähentää ohjelmistopiratismia

VALO-CD on kokoelma suomenkielisiä vapaita ohjelmia Windowsille. Ohjelmat ovat helppokäyttöisiä, ilmaisia ja yhteensopivia. Hyödyllisten ilmaisten ohjelmien levitys vähentää sivuseurauksena myös piratismia. Houkutus hankkia laiton kopio esimerkiksi Microsoft Officesta ja Adobe Photoshopista vähenee, kun saatavilla on korvaava ilmainen ohjelma.

”Avoimet ohjelmistot ovat mullistaneet ohjelmistomaailman. Kun suuri määrä ohjelmia ja niiden lähdekoodia on vapaasti saatavilla ja kaikkien hyödynnettävissä, niin innovatiivisuus kukoistaa ja kotimaiset ohjelmistoyritykset kasvavat”, toteaa VALO-CD:n tiedottaja Otto Kekäläinen. ”Piratismi ei ole ongelma avoimessa maailmassa, koska tekijänoikeuden haltijat ovat julkaisseet teoksensa lisensseillä, joissa kertaalleen tehdyn työn uudelleenhyödyntämistä pidetään hyveenä. Tarkoituksemme on tuoda avoimuuden kulttuuri myös Windowsille”, jatkaa Kekäläinen.

Suomen Open Source -keskus COSS tukee VALO-CD -projektia. ”Määräävässä markkina-asemassa olevat yritykset ja luutuneet hankintatavat tekevät julkishallinnon IT-hankinnoista vanhanaikaisia ja tehottomia. ”Se, että kolme suurinta julkishallinnon toimijaa eivät ole aktiivisia avoimen lähdekoodin yhteisöissä, eivätkä kuulu esimerkiksi COSSin jäsenistöön, heijastaa hyvin tätä tilannetta”, toteaa Ilkka Lehtinen, COSSin toiminnanjohtaja.

”Onneksi julkisorganisaatiot ovat aktivoitumassa, ja murros on alkanut. Uskon että tulevina vuosina Tampereen, Oulun, Turun ja Lahden kaltaiset edelläkävijät tulevat viitoittamaan tietä edulliseen ja avoimeen ympäristöön myös julkisorganisaatioissa”, Lehtinen jatkaa.

VALO-CD:n tavoitteena on edistää Suomen tietoteknistä ja taloudellista kehitystä tarjoamalla vapaita tietokoneohjelmia ja tietoa avoimen lähdekoodin käytöstä. VALO-CD ei tavoittele taloudellista voittoa. Hankkeen taustalla on useita alan yrityksiä ja järjestöjä.

Scroll to Top