COSS.fi

COSS.fi

VALO-CD auttaa lamassa

VALO-CD levittää ilmaisia tietokoneohjelmia suomalaisille. Kokoelma kattaa perustarpeet, kuten Internetin käytön ja toimistotyöskentelyn.

”Lisenssimaksullisten ohjelmistojen hinnat tuntuvat laitteistoon nähden kalliilta. Yksi ohjelma maksaa helposti enemmän kuin koko tietokone” pohtii VALO-CD:n tiedottaja Otto Kekäläinen. ”Onneksi ei ole tarpeellista maksaa perusohjelmista, sillä niistä on saatavilla myös ilmaiset versiot” jatkaa Kekäläinen.

Levy on toteutettu siten, että ilmaisten ohjelmien käyttöönotto on mahdollisimman helppoa. Koko levyn tai yksittäisten ohjelmien lataaminen on ilmaista osoitteessa www.valo-cd.fi. Levyä voi myös tilata mm. kirjakaupoista ja tietokoneliikkeistä.

”VALO tulee sanoista vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat. Kyse on siis muustakin kuin ilmaisuudesta”, Kekäläinen kertoo. ”Kaikki ohjelmat ovat toimittajariippumattomia. Ohjelmat levitetään avoimen lähdekoodin periaatteella, minkä vuoksi tukea, korjauksia ja parannuksia ohjelmiin voi toimittaa mikä tahansa yritys.”

Tällä hetkellä suurin osa suomalaisyrityksistä laittaa ohjelmistohankinnoissa rahansa suljettuihin ohjelmiin. VALO-CD yrittää muuttaa tilannetta: suosimalla vapaisiin ja avoimiin ohjelmiin perustuvia tuotteita ja palveluita toimittajariippuvuus vähenee ja kilpailu lisääntyy. Lopputuloksena melkein kaikki hyötyvät paitsi muutama monopoliasemassa oleva yritys.

”Harvoin on tilanteita, että yritys voi säästää kuluja ja nostaa laatua samaan aikaan”, Kekäläinen jatkaa. ”Yritysten kannattaa panostaa VALOon.”

VALO-CD versio 3 sisältää yli 20 ohjelmaa, joista tunnetuimpia ovat Mozilla Firefox -selain ja toimisto-ohjelmisto OpenOffice. OpenOfficessa avoimuus näkyy mm. siinä, että se käyttää OpenDocument-tiedostomuotoa, joka on ISO-standardoitu ja sillä tallennetut asiakirjat avautuvat varmasti vielä vuosikymmentenkin kuluttua. Toisin on suljetuissa tiedostomuodoissa, joita ei välttämättä pystytä tulevaisuudessa avaamaan, mikäli toimittajayritys on uudempia versiota myydessään lopettanut tuen vanhemmille versioille.

VALO-CD on itsenäinen tiedotushanke, jonka taustalla on useita alan yrityksiä ja järjestöjä. Hanke ei tavoittele voittoa vaan sen tavoitteena on edistää Suomen tietoteknistä ja taloudellista kehitystä tarjoamalla vapaita tietokoneohjelmia helposti.

Suomessa avoimuutta edistää myös avoimen lähdekoodin keskus COSS, jonka toimintaa suuri osa ohjelmistoyrityksistä tukee. Avoimuudesta on poikinut runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille – kiitos toimittajariippumattomuuden ja avoimen ohjelmistojen kehitysmallin.


Lisätietoa:

Otto Kekäläinen
VALO-CD:n tiedottaja
info at valo-cd.fi
044 566 2204


Julkaisukelpoisia kuvia voi ladata osoitteesta:
http://www.valo-cd.fi/tiedotteet

Postitamme mielellämme näytekappaleen ja annamme lisätietoja sähköpostitse ja puhelimitse.

Scroll to Top