COSS.fi

COSS.fi

Uusi VALO-CD tekee Windows-käyttäjän elämän helpommaksi

VALO-CD (www.valo-cd.fi) on julkaissut kahdeksannen version parhaiden avointen ohjelmien kokoelmastaan. VALO-CD:n tarkoitus on edistää tietotekniikan hyödyntämistä Suomessa ja levittää VALOa, eli vapaita ja avoimen lähdekoodin ohjelmia. Tampereen teknillisessä yliopistossa keväällä 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan edelleenkään kolmasosa väestöstä ei ole kuullut avoimesta lähdekoodista tai VALOsta. Monen Windows-käyttäjän elämä helpottuu huomattavasti, kun he tutustuvat VALO-CD:seen, jonka ohjelmat ovat parhaita luokassaan, eikä niiden käytöstä tarvitse maksaa lisenssimaksuja.

VALO-CD sisältää laadukkaita ja suomennettuja ohjelmia kuten Firefox-selain, Thunderbird-sähköpostiohjelma, VLC-mediasoitin ja Pidgin-pikaviestin. Microsoft Officen vaihtoehdoksi levyllä on LibreOffice-toimisto-ohjelmiston uusin versio. Sen etuja ovat muun muassa helppo käyttöliittymä ja ISO-standardoitu tiedostomuoto OpenDocument, jolla tallennetut tiedostot pystyy varmasti avaamaan kymmenienkin vuosien kuluttua. Microsoft Officen tiedostomuodot, esim. doc ja docx, eivät ole arkistokelpoisia.

Versiosta 7 alkaen VALO-CD on julkaistu myös englanniksi osoitteessa www.valo-cd.net. Tunnettu LibreOffice-kehittäjä, SUSE:n Linux-arkkitehti Michael Meeks kehuu projektia.

– Olen innoissani työstä, jota VALO-CD tekee vapaiden ohjelmien saattamiseksi Windows-käyttäjille. Tällaiselle on todellista tilausta. On mukava nähdä, että LibreOfficen uudet ominaisuudet saavat mahdollisimman ison yleisön, kertoo Meeks.

Levyn sisältö on valittu helppokäyttöisyyttä ajatellen. Mukana on suomenkielisiä oppaita, joita ovat tuottaneet oikeusministeriö, Opetushallitus ja FLOSS Manuals.

– Tavoitteenamme on tehdä VALOn käyttö mahdollisimman helpoksi tarjoamalla yksityiskohtaisia käyttöohjeita ja oppaita. Myös oppaat on kirjoitettu avoimen lähdekoodin kehitysmallilla ja ovat jaossa avoimella lisenssillä, kertoo suomenkielisen FLOSS Manualsin koordinaattori Tomi Toivio.

– Ilmaisten tietokoneohjelmien tuoman välittömän hyödyn lisäksi ohjelmista on saatavissa myös erityisiä pidemmän aikavälin hyötyjä, kuten luovuuden ja innovatiivisuuden edistäminen sekä tieteellinen avoimuus ja toimittajariippumattomuus, kertoo VALO-CD projektin vetäjä Otto Kekäläinen.

VALO-CD toimii Windows-käyttöjärjestelmässä ja sen voi ladata ilmaiseksi osoitteessa www.valo-cd.fi tai tilata postitse. Levyä voi myös lainata kirjastoista ja ostaa kirjakaupoista.

VALO-CD aloitti toimintansa vuonna 2008. Projektin taustalla on useita alan yrityksiä ja järjestöjä.

Lisätietoa:

Otto Kekäläinen
VALO-CD:n tiedottaja
otto@valo-cd.net
044 566 2204

Toimituksille:

Julkaisukelpoisia kuvia voi ladata osoitteesta:
http://www.valo-cd.fi/tiedotteet

Scroll to Top