COSS.fi

COSS.fi

Suomalainen Viikon VALO -projekti ensimmäinen laatuaan maailmassa

Viikon VALO on blogi, joka on vuoden alusta asti esitellyt suomalaisille helppotajuisesti uusia avoimen lähdekoodin ohjelmia. Joka viikko blogi esittelee lukijoilleen uuden ohjelman tai aineiston. Vastaavaa projektia ei ole toteutettu missään aikaisemmin. 

Esittelyssä on ollut esimerkiksi mediasoitin VLC, kaavioiden piirtämiseen käytetty Dia ja tietokoneplanetaario Stellarium. Viikon VALO on esitellyt myös vapaata kulttuuria, kuten avoimiin käännöksiin keskittyvän Translatewikin ja kirjallisuuden klassikoita tarjoavan Project Gutenbergin.

VALO on lyhenne sanoista Vapaat ja Avoimen Lähdekoodin Ohjelmat. Avoimen lähdekoodin periaatteisiin kuuluu oikeus levittää, käyttää ja tutkia ohjelmaa täysin vapaasti, mutta kenties keskeisintä on oikeus tehdä ohjelmaan muutoksia, mikä takaa avoimen lähdekoodin ohjelmien jatkuvan kehityksen. 

”Viime vuonna vapaiden ohjelmistojen yhteisöjen tapaamisissa nousi esiin tarve tiedottaa suurelle yleisölle vapaiden ohjelmien ja aineistojen olemassaolosta ja mahdollisuuksista. Tätä päämäärää varten perustin Viikon VALO -projektin ja -sivuston”, kertoo Viikon VALOn perustaja Petri Salmela.

Linux-aktiivisuutta

Viikon VALO on Linux-Aktivaattorin projekti. Linux-Aktivaattori on yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä kansalaisten tietoisuutta vapaista ohjelmista, kuten Linuxista, sekä vapaista aineistoista, kuten Open Clip Art Libraryn tarjonnasta. 

Vapaaehtoisia kirjoittajia on tähän mennessä ollut kuusi. Lisäksi kampanjan markkinointiin ovat osallistuneet lähes kaikki avoimen lähdekoodin yhteisöt ja sivustot Suomessa. Projektia pyöritetään samalla talkoohengellä, jolla myös esiteltävät vapaat ohjelmat ja aineistotkin on koottu. 

Viikon VALOn vapaaehtoiset tekijät haluavat kaikkien tietävän miten paljon vapaita ohjelmia ja kulttuuria on tuotettu. Vapaita ohjelmia tuottavat vapaaehtoiset ja yhteisöt, mutta myös yritykset, joille tämä on uusi liiketoimintatapa. Esittelyt julkaistaan saman periaatteen mukaan vapaalla Creative Commons -lisenssillä uudelleenkäytettävyyden takaamiseksi. 

Tapio Lehtonen on Linux-aktivaattorin puheenjohtaja ja yksi Viikon VALOn kirjoittajista. Hänen mukaansa ”Viikon Valo esittelee vapaita ohjelmia ja vapaita sisältöjä, joista ei ehkä muuta kautta kuule ilman aktiivista etsimistä. Kiinnostavia tuotteita löytynee jokaiselle kävijälle. Esittelyitä on monipuolisesti kaikenlaisilta aloilta, joten luulisi jokaisen löytävän jotain mielenkiintoista.”

Viikon VALO jatkaa viikoittaista ohjelmien esittelyä ainakin vuoden 2011 loppuun saakka. Seuraa Viikon VALOa ja voit löytää juuri omiin tarpeisiisi sopivia ohjelmistoja – ilmaiseksi!

Verkkosivu

http://viikonvalo.fi/

Faktoja Viikon VALOsta

  • Artikkeleita julkaistu yksi viikossa
  • Kävijöitä vuoden alusta: 8323
  • Käyntejä: 12433
  • Katseluita: 26320
  • Oindexin listauksessa 28. suosituin IT-sivusto Suomessa 

Lisätietoa

Petri Salmela

  • Puhelin: 040-7579548
  • Email: petri.salmela@viikonvalo.fi
  • Twitter: http://twitter.com/viikonvalo
  • Facebook: https://www.facebook.com/viikonvalo

Toimituksille

Kuvia ladattavissa osoitteesta http://viikonvalo.fi/pressikuvia

Scroll to Top