COSS.fi

COSS.fi

Valtakunnallinen hakemisto kirjastoista ja palveluista

Kirjastohakemisto on uusi palvelu, jonka avulla asiakas löytää kirjastot, niiden tarjoamat palvelut, yhteystiedot, aukioloajat ja esteettömyyspalvelut. Sen tarjoaa Kirjastot.fi.

Asiakas voi hakea kirjastojen tietoja valikkojen, tekstihaun ja interaktiivisen kartan avulla. Lisäksi hakemisto osaa etsiä automaattisesti käyttäjää lähimpänä olevat kirjastot käyttäjän paikkatietojen avulla.

Aluksi kirjastohakemisto on käytössä pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteisillä HelMet-sivustolla, mutta se tulee valtakunnalliseen käyttöön syksyn aikana. Kirjastojen tiedot ovat yhdessä tietokannassa, mikä merkitsee säästöä myös tietojen päivityksessä.

Kirjastohakemiston erikoisuus on se, että palvelu on toteutettu kokonaan avoimen lähdekoodin pohjalta. Itse asiassa Suomessa ei ole aikaisemmin tuotettu täysin avointa julkisen sektorin tietoteknologiaprojektia. Palvelun tilanneet Helsingin kaupunki ja Kirjastot.fi-sivusto tahtoivat alusta asti palvelun lähdekoodin avoimeksi.

Hakemisto luotiin alusta asti monikieliseksi, joten sitä voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tarjolla on myös upoke, eli koodi, jonka avulla kirjaston tiedot ja kartan sen sijainnista voi liittää omille verkkosivuilleen.

Kirjastojen palvelut löytyvät kirjastohakemistosta.

Avointa lähdekoodia

Kirjastohakemiston lähdekoodi on saatavilla avoimen lähdekoodin ohjelmoijien suosimasta GitHub-palvelusta, jossa koodia voi lukea täysin vapaasti. Itse asiassa sen voi jopa ladata ja asentaa, mikäli tahtoo perustaa oman palvelunsa. Tämän vuoksi samaa työtä ei jouduta tekemään uudestaan jokaiselle Suomen kaupungille, mikä vähentää julkisten varojen kulutusta.

Hakemisto käyttää avoimeen lähdekoodiin perustuvaa OpenStreetMap-wikikartastoa, Google Mapsin kaltaista verkkokartastoa, jonka sisältö on Wikipedian tapaan käyttäjien tuottamaa, ja jota voidaan käyttää ilmaiseksi erilaisissa palveluissa ilman pelkoa kartaston äkillisestä muuttumisesta maksulliseksi.

Jos ohjelman toiminnasta löytää virheen, voi GitHubissa kirjoittaa virheraportin, jotta ohjelmoijat voivat korjata ongelman mahdollisimman nopeasti. Itse asiassa kuka tahansa ohjelmointitaitoinen henkilö voi tarvittaessa jopa tehdä kirjastohakemistosta oman kopionsa, korjata ohjelmasta löytämänsä virheet ja lähettää korjaukset takaisin ohjelman pääversioon.

OpenStreetMap
Kirjastohakemistossa on käytetty visuaalisesti näyttäviä OpenStreetMap-karttoja.

Toteuttaja

Projektin on toteuttanut avoimeen lähdekoodiin erikoistunut Seravo Oy. Seravon toimitusjohtaja Otto Kekäläinen pohtii: ”Toisin kuin julkishallinnossa yleensä, kirjastohakemisto on IT-hankintana toimittajariippumaton. Ohjelmaa tehdään avoimen lähdekoodin periaatteella, minkä vuoksi tukea, korjauksia ja parannuksia ohjelmiin voi toimittaa mikä tahansa yritys.”

”Avoimen lähdekoodin avulla julkishallinto voi säästää kuluja ja nostaa laatua samaan aikaan. Julkishallinnon kannattaa panostaa avoimeen lähdekoodiin”, arvelee Kekäläinen.

GitHub
Kirjastohakemiston lähdekoodi on GitHubissa.

Teknologiat


Projektiin käytetyt avoimen lähdekoodin teknologiat ovat:

  • Node.js – palvelimen ydin
  • Elasticsearch – ohjelman käyttämä hakukone
  • GNU gettext – käännöstyökalu monikieliselle sivustolle
  • HTML5 – mahdollistaa toiminnan eri selaimissa ja käyttäjän paikkaan perustuvan kirjastohaun
  • jQuery – mahdollistaa vuorovaikutuksen käyttäjien kanssa ja tietojen muokkaamisen
  • Twitter Bootstrap – käyttöliittymäkomponentteja
Scroll to Top