COSS.fi

COSS.fi

Avoimen lähdekoodin ratkaisut datan visualisointiin

Datan visualisointi

Kuva: Pixabay

Artikkeli on toteutettu osana Muutoskyvykkyyttä avoimen lähdekoodin osaamisen avulla (Open MemoryLab) -hanketta. Lue lisää hankkeen sivuilta: www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/openmemorylab/

Hankkeen toteutus: 01.10.2022 – 31.12.2023

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Euroopan sosiaalirahasto (ESR) REACT-EU

Kerätyllä datalla ei tee mitään ellei sitä osata hyödyntää ja tulkita oikein. Yksi tapa helpottaa datan ymmärtämistä on koodata dataa tiedoksi ja esittää sitä visuaalisessa muodossa. Datan visualisointi helpottaa datan tulkintaa ja analysointia, avaa uusia näkökulmia ja korostaa datassa piileviä trendejä tai muita ominaisuuksia. Voidaan sanoa, että visualisointi tekee datan sisältämää tietoa näkyväksi. Visuaalisia elementtejä kuten taulukoita, kaavioita ja diagrammeja on usein helpompi ymmärtää kuin pelkkää numerojonoa sekä trendit ja poikkeavuudet tulevat selkeämmin näkyville. Datamäärän kasvaessa suuremmaksi ovat visualisointityökalut lähes välttämättömiä datan analysointia varten.

Datan visualisointiin on saatavilla lukuisia avoimen lähdekoodin ratkaisuja. Alla on listattuna muutamia suosituimpia työkaluja erilaisiin tarpeisiin.

 

RAW Graphs

RAW Graphs on helppokäyttöinen ja ilmainen avoimen lähdekoodin verkkopohjainen datan visualisointityökalu, joka tarjoaa yli 30 visualisointimallia. Se sopii erityisesti käyttäjille, jotka haluavat nopeasti luoda yksinkertaisia kaavioita ja visualisointeja ilman vaativia ohjelmointitaitoja. Visualisointeja voidaan helposti myös tuoda tai upottaa esim. verkkosivuille.

Lisenssi: Apache-2.0 license

Koodi: github.com/rawgraphs/rawgraphs-app

Lisätietoja: www.rawgraphs.io

 

Chart.js

Chart.js on yksinkertainen, mutta erinomainen avoimen lähdekoodin JavaScript-kirjasto datan visualisointiin. Se sopii hyvin hyödynnettäväksi pienempiin projekteihin. Chart.js tarjoaa lukuisia erilaisia responsiivisia, animoituja ja muokattavissa olevia kaaviomalleja.

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/chartjs/Chart.js

Lisätietoja: www.chartjs.org

 

Plotly

Plotly tarjoaa käyttäjilleen hyvin suunnitellun interaktiivisen ja korkean suorituskyvyn datan visualisointiratkaisun. Käyttäjät voivat hyödyntää useita avoimen lähdekoodin kirjastoja R:lle, Pythonille, Matlabille ja JavaScriptille, mikä tekee siitä monipuolisen työkalun eri käyttäjäryhmille. Plotly tarjoaa näyttäviä ja interaktiivisia verkkopohjaisia kaavioita ja onkin hyvä big data -työkalu tiedon esittämiseen visuaalisesti houkuttelevalla tavalla.

Lisenssi: MIT license

Koodi: github.com/plotly

Lisätietoja: plotly.com/

 

Orange

Orange tarjoaa ratkaisun datan visualisointiin sekä on myös yksi parhaista ilmaisista avoimen lähdekoodin ratkaisuista koneoppimiseen, tiedon louhintaan ja analysointiin sekä tilastollisiin tarpeisiin. Python-pohjainen työkalu soveltuu sekä aloittelijoille että edistyneimmille käyttäjille.

Lisenssi: GNU GPL 3.0

Koodi: github.com/biolab/orange3

Lisätietoja: orangedatamining.com

 

Datawrapper

Datawrapper on ilmainen ja mobiiliystävällinen avoimen lähdekoodin datan visualisointityökalu, jolla voidaan luoda ammattimaisia kaavioita muutamassa minuutissa. Datawrapper tarjoaa käyttäjille helppokäyttöisen käyttöliittymän tietojoukkojen visualisointiin. Se on suunniteltu erityisesti toimittajille ja tiedonvälittäjille, jotka haluavat tuottaa interaktiivisia ja responsiivisia kaavioita verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan.

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/datawrapper/datawrapper

Lisätietoja: www.datawrapper.de

 

ParaView

ParaView on yksi tehokkaimmista avoimen lähdekoodin datan visualisointiratkaisuista. Se on kehitetty analysoimaan erittäin suuria tietojoukkoja. Useat yliopistot, yritykset ja muut organisaatiot käyttävät ParaViewiä juuri sen tehokkaan laskennan vuoksi. ParaViewiä käytetään monilla eri aloilla, kuten materiaalitieteessä, ilmastotutkimuksessa ja bioinformatiikassa.

Lisenssi: BSD license

Koodi: www.paraview.org/download

Lisätietoja: www.paraview.org

 

R

R on ilmainen avoimen lähdekoodin ohjelmistoympäristö tilastolliseen laskentaan ja grafiikkaan. Sitä käytetäänkin laajalti tilastotieteen yhteisöissä. R sisältää monipuolisen valikoiman erilaisia laskentafunktioita ja muita ominaisuuksia datan käsittelyyn, analysointiin ja visualisointiin sekä tilastolliseen mallinnukseen. Se soveltuu myös erityisen hyvin monimutkaisiin data-analyysitehtäviin, kuten koneoppimiseen ja ennakoivaan mallinnukseen.

Lisenssi: GNU General Public License v2 tai v3

Koodi: cran.r-project.org/sources.html

Lisätietoja: www.r-project.org

 

Victory

Victory on avoimen lähdekoodin React-kirjasto, joka tarjoaa joukon joustavia ja muokattavia datavisualisointikomponentteja. Se on suunniteltu erityisesti kehittäjille, jotka haluavat luoda moderneja ja reagoivia datavisualisointeja React-sovelluksiin. Victory tukee peruskaavioiden lisäksi myös joitain tilasto- ja talouskaavioita.

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/FormidableLabs/victory

Lisätietoja: formidable.com/open-source/victory/

 

FreeMind

FreeMind on ilmainen avoimen lähdekoodin ratkaisu, joka tarjoaa käyttäjille työkalun käsitekarttojen luomista varten. FreeMind on suunniteltu niin, että se on helppo oppia ja käyttää sekä se sisältää lukuisia eri ominaisuuksia.

Lisenssi: GNU General Public License version 2.0 (GPLv2)

Koodi: sourceforge.net/projects/freemind/files/freemind/1.0.0/

Lisätietoja: freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page

 

D3.js

D3.js on erittäin joustava ja suosittu avoimen lähdekoodin datan visualisointikirjasto, joka on rakennettu JavaScriptin päälle. Sen avulla voidaan luoda monipuolisia ja interaktiivisia datavisualisointeja erilaisissa formaateissa.

Lisenssi: BSD-3-Clause License

Koodi: github.com/d3/d3

Lisätietoja: d3js.org

 

Highcharts

Highcharts on yksi suosituimmista ja tehokkaimmista JavaScript-pohjaisista datavisualisointikirjastoista, joka tarjoaa erilaisia interaktiivisia kaavioita ja graafeja. Highcharts on helppo ottaa käyttöön ja se tarjoaa monipuolisia työkaluja data-analytiikkaan ja raportointiin.

Lisenssi: Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License (CC BY-NC 3.0) (ei-kaupalliseen käyttöön), kaupalliseen käyttöön erillinen lisenssi.

Koodi: github.com/highcharts/highcharts

Lisätietoja: www.highcharts.com

 

Leaflet

Leaflet on kevyt, mutta tehokas avoimen lähdekoodin JavaScript-kirjasto interaktiivisten karttojen luomiseen mobiililaitteille ja selaimille. Leaflet tarjoaa helppokäyttöisiä työkaluja karttojen muokkaamiseen ja laajentamiseen omilla tietolähteillä ja toiminnallisuuksilla.

Lisenssi: BSD-2-Clause License

Koodi: github.com/Leaflet/Leaflet

Lisätietoja: leafletjs.com

 

Gephi

Gephi on avoimen lähdekoodin verkkografian visualisointi- ja analysointiohjelmisto, joka on erityisen hyödyllinen suurten verkostojen tutkimuksessa ja analysoinnissa. Gephi tarjoaa monipuolisia visualisointi- ja analysointityökaluja verkon topologian ja metriikoiden tutkimiseen sekä verkkograafien luomiseen.

Lisenssi: CDDL-1.0 and GNU GPLv3

Koodi: github.com/gephi/gephi

Lisätietoja: gephi.org

 

Scroll to Top