COSS.fi

COSS.fi

Lakitoimisto Neolex Oy avasi maailman ensimmäisen Creative Commons –lisenssoidun avoimen lähdekoodin -komponenttien lisenssitietokannan

Pohjoismainen avoimeen lähdekoodiin erikoistunut lakitoimisto Neolex Oy on avannut maailman ensimmäisen avoimen lähdekoodin –ohjelmistojen lisenssointia analysoivien raporttien tietokannan, joka on kaikille avoin ja lisenssoitu Creative Commons –lisenssin alla. Raportit ovat tarkoitettu kaikille avointa lähdekoodia käyttäville ja sitä kehittäville yrityksille ja yhteisöille, ja niiden tarkoituksena on tarjota selvitys siitä kuinka projektit ovat itse noudattaneet avoimen lähdekoodin lisenssien velvoitteita koodinsa kehityksessä. Tietokanta on julkisesti selattavissa http://www.neolex-opensource.com -sivustolla. Nyt avatussa tietokannassa on jo yli viisikymmentä ohjelmistoa ja satoja eri komponentteja. Neolex on tehnyt analyysit yhteistyössä monien kansainvälisten yritysten ja avoimen lähdekoodin –sovelluksia kehittävien yhteisöjen kanssa.

”Avoimen lähdekoodin IPR-riskejä liioitellaan julkisuudessa usein, sillä yrityksiin on viimeaikaisten oikeusprosessien, kuten esimerkiksi Oraclen aloittama prosessi Googlea vastaan, tarttunut pelko avoimeen lähdekoodiin liittyvistä IPR-riskeistä. Meidän tarkoituksenamme on hälventää tätä pelkoa tarjoamalla puolueetonta ja kaikkien vapaasti käytössä olevaa informaatiota tutkimiemme komponenttien IPR-riskeistä ja tarjoamalle se vapaasti kaikkien käyttöön niin että mahdolliset ongelmakohdat on helppo korjata. Totuus on että avoimen lähdekoodin projektien IPR-riski on sama kuin ns. suljetun koodin, mutta ongelmat ovat paljon helpommin havaittavissa ja korjattavissa,” sanoo Neolexin komponenttien auditoinnista vastaava lakimies Ossi Niiranen.    

Monet kaupalliset toimijat ja yhdistykset tarjoavat validointipalveluja joko asiakkailleen tai jäsenilleen maksua vastaan. Neolexin tietokanta poikkeaa näistä siinä että sen raportit ovat kaikkien vapaassa käytössä ilmaiseksi Creative Commons –lisenssin ansiosta. Näin ne sopivat erinomaisesti yrityksille, jotka haluavat paremman kuvan oman avoimen lähdekoodin käyttöön liittyvän päätöksenteonsa tueksi tai avoimen lähdekoodin –ohjelmistojen kehityksistä vastaaville yhteisöille, jotka haluavat varmistaa oman ohjelmistonsa lisenssoinnin oikeellisuuden.


Lisätietoja antaa

Ossi Niiranen
Lakimies
Neolex Open Source Audits
Sähköposti: oniiranen(at)neolex.fi
Puh. +358 400 414 289
http://fi.linkedin.com/in/oniiranen

Neolex Oy
Neolex Oy on uusi pohjoismainen lakitoimisto, jonka innovatiivinen pilvipalveluihin ja avoimeen lähdekoodin pohjautuva virtuaalikonttorimalli on houkutellut useita kustannussäästöjä hakevia yrityksiä siirtymään lakipalvelujen käytössään uuteen aikaan.  Neolexin avoimen lähdekoodin auditointipalvelut ovat osa Neolex Open Source Audit –toimintaa, joka on lakitoimiston avoimeen lähdekoodiin keskittyvä osasto. Lisätietoja Neolex Oy:stä löytyy osoitteesta http://www.neolex.fi ja avoimen lähdekoodin –palveluista osoitteesta http://www.neolex-opensource.com.

Scroll to Top