COSS.fi

COSS.fi

Gurux Oy siirtyy avoimeen lähdekoodiin

Julkaisuvapaa 30.9.2009

Lyhennelmä:
Tamperelainen Gurux Oy siirtyy avoimeen lähdekoodiin 30. syyskuuta 2009. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki yhtiön sovellukset julkaistaan käytettäviksi ja edelleen kehitettäviksi ilman lisenssimaksuja. Siirtyminen avoimeen lähdekoodiin toteutetaan yhteistyössä Suomen avoimen lähdekoodin keskuksen, COSS:in kanssa. Gurux Oy on mukana myös Tampereen Teknillisen Yliopiston projektissa, joka tutkii avoimen lähdekoodin yhteisöjen rakentamista. Gurux Oy:n tavoitteena on saada sovelluksilleen laajempi ja monimuotoisempi käyttäjäkunta, ja sen myötä lisää käyttäjäpalautetta. Saatavan palautteen perusteella sovelluksia pyritään jatkossakin edelleen kehittämään käyttäjäystävällisemmiksi.

GURUX OY SIIRTYY AVOIMEEN LÄHDEKOODIIN

Avoimen lähdekoodin sovellus on sovellus, jota kuka tahansa saa käyttää, kehittää, muokata ja jakaa ilman lisenssimaksuja. On helppo ymmärtää, miksi avoimen lähdekoodin sovellukset valtaavat koko ajan lisää alaa. Ohjelmointitaito on maailmanlaajuisesti yleistynyt, moni sovellusten loppukäyttäjistä osaa ja haluaa räätälöidä sovelluksia, muokata ja kehittää niitä paremmin omiin tarpeisiinsa sopiviksi.

Myös Gurux Oy, tamperelainen laiteviestintäsovellusten kehittäjä, on nyt siirtymässä avoimeen lähdekoodiin. Julkaistuaan Vista-yhteensopivat versiot laiteviestintäsovelluksistaan kesäkuussa 2008, Gurux Oy julkaisi verkossa GXDN (Gurux Developer Network) sivuston. Helmikuussa 2009 julkaistu GXDN-sivusto on suunnattu ohjelmistokehittäjille ja sisältää kaikkien GX-laiteviestintäsovelluskomponenttien täydellisen dokumentoinnin.

Gurux Oy ei tehnyt päätöstä siirtymisestään avoimeen lähdekoodiin kevyin perustein. Päätöksen lopulta synnyttyä siirtymistapaa, sen ajankohtaa ja yhteistyökumppaneita pohdittiin tarkkaan. Elokuun alussa Gurux Oy liittyi Tampereen Teknillisen Yliopiston projektiin, joka tutkii avoimen lähdekoodin yhteisöjen rakentamista. Samaan aikaan Gurux Oy liittyi myös Suomen avoimen lähdekoodin keskuksen, COSS:in jäseneksi. Nyt Gurux Oy on julkistanut uutisen, jonka mukaan kaikki yhtiön sovellukset julkaistaan GPL2-lisenssin alaisina 30. syyskuuta 2009.

Gurux Oy:n toimitusjohtajan, Mikko Kurunsaaren mukaan siirtyminen avoimeen lähdekoodiin on hyvä keino tavoittaa laajempi sovellusten käyttäjäjoukko; ei pelkästään määrällisesti laajempi, vaan laajempi myös kokemukseltaan, taustoiltaan ja käyttötarpeiltaan.

? Sovelluskehityksemme on alusta asti ollut hyvin asiakaslähtöistä, ja perustunut asiakkailta saatuun palautteeseen. Siirtymällä avoimeen lähdekoodiin toivomme saavamme vieläkin runsaammin palautetta erilaisilta käyttäjiltä. Siten pystymme kehittämään sovelluksiamme vieläkin paremmiksi, Kurunsaari sanoo. Avoimen lähdekoodin vastustajien mielestä ei ole kovinkaan hyvää business-ajattelua luopua myynnistä ja oikeuksistaan ja siirtyä jakamaan tuotteitaan ilmaiseksi.

? Me Guruxilla emme pidä avoimeen lähdekoodiin siirtymistä luopumisena mistään, vaan pikemminkin kutsuna sovellustemme käyttäjille tulla mukaan kehittämään laiteviestintäratkaisujamme, Kurunsaari painottaa.

Gurux Oy
Mikko Kurunsaari
Hermiankatu 6-8 H
33720 TAMPERE
03 265 1244
mikko.kurunsaari@gurux.fi
http://www.gurux.fi

Scroll to Top