COSS.fi

COSS.fi

Datasta oivalluksia ja bisnestä myös Tukholmassa

Tukholmassa pidettiin juhannusviikolla kolmipäiväinen innovaatiokonferenssi ISPIM, johon osallistui 530 alan ammattilaista 41 maasta. Tämän vuoden teemoja olivat radikaalit innovaatiot, ekosysteemit, yhteiskehittäminen sekä nousevina teemoina vastuullisuus, sosiaaliset innovaatiot ja kiertotalous. Innovaatioiden johtaminen on yksi kestoaiheista, onhan ISPIM nimenomaan innovaatioiden johtamisen yhteisö.

Kuva 1. Kolme strategiaa, joilla vakiintuneet yritykset suhtautuvat radikaaleihin innovaatioihin (Neele Petzold, Münster University of Applied Sciences)

Toimialoista oli korostetusti esillä hyvinvointi ja terveys. Olin mukana työpajassa, jossa ratkottiin Tukholman sote-vyyhtiä. Tukholmaa, koko Ruotsia ja Suomea yhdistää yhteinen viheliäinen ongelma: julkisen terveydenhuollon kysyntä ylittää tarjonnan, joka johtaa pitkiin jonotusaikoihin. Vaikka itse hoito on hyvää, niin kansa on tyytymätöntä. Suomessa terveyskeskuslääkärien määrä laski vuosina 2000-2010 3%:lla. Samaan aikaan yksityisen sektorin lääkärien määrä on kasvanut 61% ja työterveyden 35%. Lääkärien nettolisäys oli 24%. Samaa julkisen sektorin alasajoa on tapahtunut myös Ruotsissa ja apua on myös haettu yksityiseltä sektorilta. Yksi paineenpurkukeino on ollut yksityisen sektorin puhelinlääkärit, jotka auttavat asiakkaita videoyhteyden avulla. Keino on vain pahentanut jonotustilannetta, puhelinlääkärit eivät olekaan vähentäneet kysyntää vaan lisänneet. Etälääkäri ei pysty diagnosoimaan potilaita luotettavasti ja tuloksena on usein ollut vain lähete ’oikealle’ lääkärille varmuuden vuoksi. Fyysinen lääkärissäkäynti myös parantaa psykosomaattisia oireita, johon etälääkäri ei pysty. Ratkoimme Tukholman sairaanhoidon ongelmia tiiviissä kahden tunnin työpajassa, joka tuotti neljä skenaariota. Lääkkeiksi nopeampaan ja luotettavampaan diagnostiikkaan ehdotettiin mm. tekoälyä sekä lääkärien että potilaiden käyttöön. Kasvavaan resurssipulaan lainattiin saksalaisilta posteljooni+huolenpito -konseptia. Voittaneen tiimin ehdotuksessa oli mukana sairaan- ja terveydenhoidon keinojen lisäksi korostetusti proaktiivinen terveiden elintapojen ja hyvinvoinnin näkökulma.

Myös Datasta oivalluksia ja bisnestä -hanke oli konferenssissa lauteilla, kun esittelin DOB-valmennuksen tuloksia ja kokemuksia. Yleisöä kiinnosti erityisesti miten yhdistää saumattomasti data-analyytikoiden ja palvelumuotoilijoiden työ ja ymmärrys. Epäiltiin, miten eri maailmoista tulevat ammattilaiset pystyvät mitenkään keskustelemaan keskenään. DOB-valmennuksessa syntyneet uudet tuotteet ja palvelut todistivat, että kyllä pystyvät. :-)

Christian Buchholz kertoi Verrocchio –konsultointifirmansa tutkimuksesta, jossa kerättiin kaikki mahdolliset innovaatiomenetelmät. Tuloksena löytyi 623 erilaista menetelmää eri tilanteisiin. Buchholzin mukaan useimmat innovaatioihmiset tietävät vähemmän kuin viisi menetelmää ja käyttävät säännöllisesti alle kolmea! Miten montaa sinä? Innovaatiomenetelmien keittokirja löytyy saksaksi Verrocchion sivustolta.

Kuva 2. Innovaatiomenetelmien kirjoa (Christian Buccholz, Verrochio)

Kuva 3. ISPIM 2018 Grand Challenge -kisan voitti yleisöäänestyksessä Siemens QuickStarter: 4 vuoden aikana yli 500 projektihakua, joista yli 150 sai kerättyä rahoituksen.

Kuva 4. ISPIM rocks – kerran vuodessa, ISPIM-bändin seuraavan keikka on Firenzessä kesäkuussa 2019.

Teksti ja kuvat: Jyrki Koskinen, Avaamo Konsultointi

 

ISPIM – the International Society for Professional Innovation Management, perustettu 1983. Seuraava konferenssi pidetään joulukuussa 2018 Fukuokassa.

Data Driven Business, ISPIM-artikkeli (Jyrki Koskinen)

 

Scroll to Top