COSS.fi

COSS.fi

WordPress – Avoimen lähdekoodin muokkautuminen vuosien saatossa

 

WordPressin lähdekoodin muokkautumisessa ei ole vältytty virheiltä eikä bugeilta. Useita kertoja vuoden aikana julkaistaan uusia versioita ohjelmasta ja päivä päivältä korjataan vanhoja virheitä ja uusia ominaisuuksia lisätään. Se miten avoimen lähdekoodin ohjelmisto kehittyy on toisinaan tehokasta, toisinaan taas sotkuista, mutta koko ajan julkista ja avointa uusille ideoille ja kehitykselle.

Muutosoikeudet WordPressin lähdekoodiin on koko sen historian aikana luovutettu alle 60 käyttäjälle. Jokaiselle näistä käyttäjistä kohdistuva valta ja vastuu on suuri, sillä WordPressin uusimman version latauksiakin on jo noin 21 miljoona, puhumattakaan edellisestä joka kaksinkertaistaa lukeman. Se, mikä määrä lähdekoodiin kohdistuu muokkauksia viikoittain on päätähuimaavaa, sillä esimerkiksi touko-kesäkuun vaihteessa koodia muokattiin 58 kertaa. Tähän kehitystyöhön osallistui 23 eri ihmistä. WordPressin koodi on tallennettu versionhallintajärjestelmään, josta on mahdollista tarkastella ohjelman koko historiaa kaikkine kommentteineen, joissa ei sarkastiselta huumorilta, tylsiltä toteamuksilta ja valaisevilta yksityiskohdilta säästytä.

Tähän asti WordPress on käännetty useille kielille ja sen toiminnallisuutta on mahdollista laajentaa lisäosien avulla. Ohjelmisto on monien satojen ihmisten yhteistyön tulos. Yhtenä ennätyksenä tähän päivään mennessä voidaan pitää versiota 4.4, jonka saatetiedoissakin kiitetään 471 eri ihmistä.

Mikrobitin artikkeli WordPressin kehityksestä tarkentaa yksityiskohtia WordPressin kehityksestä vuosien varrella ja selventää esimerkiksi sitä, miten suppilomainen on ohjelmiston käyttäjiltä tulevan vapaamuotoisen palautteen matka bugiraportiksi tai kehitysehdotukseksi ja lopulta muutokseksi lähdekoodissa. Artikkelissa tutkitaan myös esimerkkejä siitä, millaisia muutoksia ja kommentteja WordPressin historiaan mahtuu.

 

Lue lisää aiheesta:

Näin WordPressin kehitys etenee – 11 vaihetta

WordPress pala palalta – Näin avoimen koodin blogialustaa kehitetään

 

Scroll to Top