VALO-CD tekee Windows-käyttäjille avoimiin ohjelmiin siirtymisen helpoksi.
VALO-CD versio 9 on julkaistu. VALO-CD:n tarkoitus on edistää tietotekniikan hyödyntämistä Suomessa ja levittää VALOa eli vapaita ja avoimen lähdekoodin ohjelmia.
Tampereen teknillisessä yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan edelleenkään kolmasosa väestöstä ei ole kuullut avoimesta lähdekoodista tai VALOsta. Monen Windows-käyttäjän elämä helpottuu huomattavasti, kun he tutustuvat VALO-CD:hen, jonka ohjelmat ovat parhaita luokassaan, eikä niiden käytöstä tarvitse maksaa lisenssimaksuja.
LibreOffice ja tietoturvaohjelmat tärkein hyöty
VALO-CD:n tärkein ohjelma on Microsoft Officelle vaihtoehtoinen toimisto-ohjelmisto LibreOffice. Sen etuja ovat muun muassa helppo käyttöliittymä ja ISO-standardoitu tiedostomuoto OpenDocument, jolla tallennetut tiedostot pystyy varmasti avaamaan kymmenienkin vuosien kuluttua. Microsoft Officen tiedostomuodot, kuten doc ja docx, eivät ole arkistokelpoisia.
Lisäksi mukana on Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelma PGP-lisäosilla, joka mahdollistaa salatun ja vakoilulta suojassa olevan sähköpostin lähettämisen. KeePass-ohjelma puolestaan ratkaisee peruskäyttäjän salasanaongelmat. Levyllä on myös monia muita tutustumisen arvoisia käytännöllisiä ja suomenkielisiä ohjelmia koti- ja toimistokäyttäjän tarpeisiin.
Versiosta 7 alkaen VALO-CD on julkaistu myös englanniksi osoitteessa www.valo-cd.net. Tunnettu LibreOffice-kehittäjä Michael Meeks kehuu projektia:
– Olen innoissani työstä, jota VALO-CD tekee vapaiden ohjelmien saattamiseksi Windows-käyttäjille. Tällaiselle on todellista tilausta. On mukava nähdä, että LibreOfficen uudet ominaisuudet saavat mahdollisimman ison yleisön.
Suomenkieliset oppaat mukana
Levyn sisältö on valittu helppokäyttöisyyttä ajatellen. Mukana on suomenkielisiä oppaita, joita ovat tuottaneet oikeusministeriö, Opetushallitus ja FLOSS Manuals.
– Tavoitteenamme on tehdä VALOn käyttö mahdollisimman helpoksi tarjoamalla yksityiskohtaisia käyttöohjeita ja oppaita. Myös oppaat on kirjoitettu avoimen lähdekoodin kehitysmallilla ja ovat jaossa avoimella lisenssillä, kertoo suomenkielisen FLOSS Manualsin koordinaattori Tomi Toivio.
– Ilmaisten tietokoneohjelmien tuoman välittömän hyödyn lisäksi ohjelmista on saatavissa myös erityisiä pidemmän aikavälin hyötyjä, kuten luovuuden ja innovatiivisuuden edistäminen sekä tieteellinen avoimuus ja toimittajariippumattomuus, sanoo VALO-CD projektin vetäjä Otto Kekäläinen.
VALO-CD:stä hyötynyt jo yli 130 000 suomalaista
VALO-CD.fi:ssä on ollut projektin perustamisesta 2008 lähtien yli 170 000 käyntiä, joista 130 000 on ollut uniikkeja kävijöitä. Sivulatauksia on ollut 558 000. Koko levyn tai yksittäisten ohjelmien latausmääristä ei ole luotettavia tilastoja, mutta fyyysisiä levyjä on myyty ja jaettu yli 2500 kappaletta. Sadat maininnat verkossa ja perinteisessä mediassa vahvistavat kuvaa, että VALO-CD on merkittävästi edistänyt avoimia ohjelmia Suomessa. Englanninkielisellä sivustolla on ollut 24 000 kävijää. Levystä on tehty myös viron- ja unkarinkieliset versiot.
VALO-CD versio 9 tulee olemaan viimeinen CD-muotoinen julkaisu. Sivulla on jo nyt saatavissa muistitikulle sopiva zip-paketti, sillä useimmissa uusissa tietokoneissa ei enää ole CD/DVD-asemia. Lisäksi erilaisten Linux-puhelimien ja taulutietokoneiden yleistyminen vähentää VALO-CD:n tarvetta. Todennäköisesti projekti tulee syntymään uudestaan muistitikkunmuodossa ja isommalla kansainvälisellä painotuksella.
VALO-CD ja Avointen ohjelmien päivä
VALO-CD:n käyttöön ja siltä löytyvien ohjelmien asentamiseen voi saada ilmaiseksi asiantuntija-apua torstaina 19.9. järjestettävässä Avointen ohjelmien päivä -tapahtumassa, josta lisätietoa COSS.fi:n tapahtumakalenterissa.
VALO-CD toimii Windows-käyttöjärjestelmässä ja sen voi ladata ilmaiseksi osoitteessa www.valo-cd.fi tai tilata postitse. Levyä voi myös lainata kirjastoista ja ostaa kirjakaupoista.