Ranskan valtiollisen poliisin käytössä olevista työpöytäkoneista jo 37 000 toimii Linuxilla. Ensi kesään mennessä viraston kaikkien 72 000 työpöytäkoneen on tarkoitus toimia avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmällä. Avoimen lähdekoodin työpöytäympäristön käyttö on tuonut 40 % säästöt verrattuna suljettuihin ohjelmistoihin.
Siirtyminen avoimen lähdekoodin ohjelmiin on tehty hallitusti ja vaiheittain. Vuonna 2004 poliisivoimissa otettiin käyttöön Windowsissa toimivia avoimen lähdekoodin ohjelmia, kuten toimisto-ohjelmisto OpenOffice, www-selain Mozilla Firefox ja sähköpostiohjelma Mozilla Thunderbird. Näin työntekijät pystyivät jatkamaan Windowsin käyttöä totutellessaan uusiin sovelluksiin.
Vuosina 2007 ja 2008 ohjelmistovalikoimaan lisättiin kuvankäsittelyohjelma GIMP ja mediaohjelmisto VLC. Kynnys Linuxiin siirtymiseksi oli avoimen lähdekoodin ohjelmien käyttöönoton jälkeen matalampi, koska samoja sovelluksia voitiin käyttää myös Linuxissa. Web-pohjaisten sovellusten yleistyminen ja koneelle asennettavien ohjelmien väheneminen sujuvoitti entisestään käyttöjärjestelmän vaihtamista.
Vuonna 2008 ensimmäiset 5000 käyttäjää siirtyivät Windowsista Ubuntu-pohjaiseen Linuxiin. Vuonna 2011 Linux-käyttäjien määrä kasvoi 20 000:lla, vuonna 2012 10 000:lla ja tänä vuonna määrä on kasvanut edelleen tuhansilla.
Poliisivoimien IT-strategia pohjautuu nyt laajamittaiseen avoimen lähdekoodin ohjelmien hödyntämiseen, Internet-standardien noudattamiseen ja keskitettyyn työpöytäsovellusten elinkaaren hallintaan.
Lue lisää:
- Joinup: French Gendarmerie: ”Open source desktop lowers TCO by 40%”
- Wired: French National Police Switch 37,000 Desktop PCs to Linux
Kuva: David Monniaux, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.