COSS.fi

COSSin jäsenilleen järjestämässä webinaarissa keskusteltiin yhdistyksen toiminnan fokusoinnista ja tulevaisuudesta

COSS järjesti 14.12.2020 yhdistyksen jäsenille suunnatun webinaarin, jossa avattiin COSSin tuottaman jäsenkyselyn tuloksia ja havaintoja sekä keskusteltiin yhdistyksen toiminnan fokusoinnista ja painopistealueista tulevaisuudessa.

Toiminnanjohtaja Timo Väliharju taustoitti webinaarin alussa syitä jäsenkyselyyn, jonka kautta COSS kartoitti nykyisten jäsentensä ajatuksia ja kommentteja mahdolliseen yhdistyksen toiminnan muutokseen tulevaisuudessa geneerisestä avoimuudesta (mm. avoin lähdekoodi, avoin data, avoimet rajapinnat, avoimet standardit, avoin innovaatio) fokusoituun toimintamalliin, avoimeen lähdekoodiin. Toiminnan fokusoinnin lisäksi taustalla on myös ehdotus, että tulevaisuudessa COSS vaihtaisi takaisin yhdistyksen nimen kuvaavan osan eli “Suomen avoimen lähdekoodin keskus”, jollainen se oli alunperin yhdistystä perustettaessa. Osana nimenmuutosta tultaisiin kirkastamaan yhdistyksen toiminnallista ja viestinnällistä fokusta sekä COSSin roolia ja positioitumista muihin avoimuuden toimijoihin. Ehdotuksen taustalla on eurooppalaisen trendin muutos, jossa pitkällä juoksulla Euroopassa keskitytään avoimeen lähdekoodiin (mm. Euroopan komission uusi open source -strategia, digitaalinen suvereniteetti). Muun muassa automaatio, päätöksenteko, algoritmit, tietosuoja tuovat myös koodin avoimuuden tärkeyttä esiin eri tavalla kuin aikaisemmin. Kyse ei ole vain kehittämisestä vaan liiketoiminnan ja demokratian suojaamisesta. Lisäksi COSS mielletään jo ensisijaisesti avoimen koodin puolestapuhujana.

Tuotetun jäsenkyselyn kautta COSS halusi myös samalla päivittää jäsentuntemusta päätösten ja tulevan linjan tueksi, jotta ne palvelevat jäsenten tarpeita jatkossa parhaalla mahdollisella tavalla huomioiden tämän päivän trendit. COSSin jäsenorganisaatioista kyselyyn vastasi 21 sekä yhdistyksen kannatusjäsenistä 20 henkilöä.

Tutustu tarkemmin webinaarin esitysmateriaaliin ja jäsenkyselyn tuloksiin >>

Yhteenvetona voitiin kyselyn tulosten perusteella todeta, että suurin osa kyselyyn vastanneista jäsenistä kokee, että avointen teknologioiden merkitys jatkaa kasvuaan tulevaisuudessa mm. EU-linjausten kautta sekä julkisen sektorin periaatteina ja samassa kysyntä yrityksiltä kasvaa. Useat jäsenyritykset jatkavat tulevaisuudessakin keskittymistä avoimen lähdekoodin ohjelmistokehitykseen. Unohtamatta kuitenkaan avointen standardien noudattamista, avointa dataa sekä avoimia rajapintoja, jotka ovat edellytyksiä monille projekteille. Eniten jäsenet arvostavat osana yhdistyksen jäsenetuja erilaisia konferensseja/ webinaareja, verkosto- ja sidosryhmätyötä, mahdollisia yhteishankkeita, koulutusta ja konsultaatiota sekä vaikuttamistyötä erityisesti poliitikkojen suuntaan.

Suurin osa kyselyyn vastanneista jäsenistä kokee, että COSSin yhdistyksenä tulisi tulevaisuudessa toiminnassaan pääsääntöisesti keskittyä avoimeen lähdekoodiin. Pitäen toki koodin lisäksi toiminnan taustalla esillä myös avoimen datan, avointen rajapintojen ja avoimien standardien merkityksen. COSSin yhdistyksenä toivotaan profiloituvan riippumattomana vaikuttajana ja verkottajana, kansallisena avoimen lähdekoodin keskuksena, jolla on hyvät verkostot ja kontaktit myös kansainvälisellä tasolla. COSSin tulisi toimia suunnannäyttäjänä ja koota niin kehittäjät, yritykset kuin julkinen sektori yhteen.

Webinaarin yhteydessä käydyssä keskustelussa jäsenten kanssa esille nousi, että ottaen huomioon resurssien rajallisuuden yhdistyksen toiminnan fokusointi on hyvä asia sekä lisäksi eri yhdistysten välisiä voimia tulisi yhdistää ja yhteistyötä tulisi lisätä tulevaisuudessa esimerkiksi työryhmätoiminnan avulla. Haasteelliseksi koettiin mahdollisen uuden yhdistyksen ydinviestin ja strategian jäsentäminen ja sen viestintä sekä markkinointi selkeästi jäsenille ja eri sidosryhmille. Mikäli yhdistyksen nimi päädyttäisiin muuttamaan, uuden nimen ei tulisi rajata liikaa toimintaa tulevaisuudessa, jotta yhdistyksen kiinnostavuus voidaan säilyttää.

Asiaa tullaan vielä käsittelemään yhdessä COSSin hallituksen ja ohjausryhmän kanssa. Mikäli siirtyminen avoimen lähdekoodin fokukseen (unohtamatta muita) valitaan malliksi niin COSS kutsuu koolle yhdistyksen ylimääräisen jäsenkokouksen, määrittelee uuden fokuksen ja päättää uudesta yhdistyksen nimestä.

Lisätietoja antaa:

Timo Väliharju
toiminnanjohtaja
timo.valiharju@coss.fi
+358 50 330 3339

 

 

Scroll to Top