COSS.fi

COSS.fi

Avoimuuden vaalipaneelissa keskusteltiin pienten kuntien digitalisaatiohaasteista ja niiden ratkaisuista

COSS järjesti yhteistyössä Open Knowledge Finlandin kanssa 19.5. Avoimuuden vaalipaneelin. Verkon välityksellä järjestettyyn vaalipaneeliin kokoontuivat kevään 2021 kuntavaaliehdokkaat pääpuolueista keskustelemaan siitä, miten he ja puolueensa aikovat edistää avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja digitalisaation mahdollisuuksia kunnissa. Vaalipaneelin teemoina ja keskustelunaiheina olivat muun muassa avoin lähdekoodi ja avoin data, avoin demokratia ja päätöksenteko sekä osallistaminen. Erityisenä fokuksena oli pienten kuntien kohtaamat digitalisaatiohaasteet, jotka ovat monesti resurssipulan vuoksi haastavampia kuin suurissa kunnissa.

Panelisteina tilaisuudessa mukana olivat Christoffer Hällfors (Sipoo, RKP), Niko Eskelinen (Hyvinkää, SDP), Otso Huuska (Rauma, Kokoomus), Lauri Kotilainen (Heinola, Vasemmistoliitto) sekä Pekka Heikkilä (Raisio, Vihreät). Myös Piia Aallonharja (Kirkkonummi, Perussuomalaiset) oli vahvistunut paneeliin, mutta ei valitettavasti päässyt osallistumaan sairastumisen vuoksi. Tilaisuuden juontajana ja moderaattorina toimi OKFIn toiminnanjohtaja Tarmo Toikkanen.

Katso videotallenteelta ehdokkaiden vastaukset esitettyihin paneelikysymyksiin:

  1. Panelistien avauspuheenvuorot: 'Puolueeni digitalisaatiounelma, käytännön tavoitteet ja keinot' [alkaa kohdasta 09:16]
  2. Erilaisten tietojärjestelmien tarve ei tunnu ainakaan vähenevän. Datan avaamisvelvoite koskee kaikkia kuntia. Miten pienemmissä kunnissa kannattaa digitalisaatiota edistää? Minkälaista yhteistyötä, yhteishankintoja tai yhteisiä alustoja kannattaisi harkita? Miten toimitte, jotta teidän kuntanne ei jää digimaailmassa "Gallialaiseksi kyläksi" vaan itsehallinnosta huolimatta olette osana suurempaa kokonaisuutta? [alkaa kohdasta 24:30]
  3. Avoimuus ja läpinäkyvyys nähdään arvokkaina, mutta toisaalta avoin verkkokeskustelu voi olla myös todella ongelmallista. Mitä mieltä olet kuntien poliittisen päätöksenteon ja keskustelun avoimuudesta, millä konkreettisilla keinoilla avoimuutta tarvittaessa edistäisit? [alkaa kohdasta 52:40]
  4. Kuinka suurena ongelmana pidätte toimittajaloukkua, jossa siis tietojärjestelmän hankkinut taho ei pysty kilpailuttamaan ylläpitoa ja jatkokehitystä, vaan on pakotettu ostamaan ne yhdeltä ainoalta tarjoajalta? Miten tietojärjestelmähankinnoissa tulisi painottaa avoimen lähdekoodin ratkaisuja tai avointen rajapintojen toteutusta? [alkaa kohdasta 01:28:40]
  5. Loppukysymys: Miten konkreettisesti te tai puolueenne aiotte edistää avoimen lähdekoodin ja avoimen datan asemaa kunnassanne? [alkaa kohdasta 01:44:00]

 

Panelistien esittely

Päivitys 10.5.2021: Vaalipaneelin osalta teimme linjauksen, että tällä kertaa kutsuimme mukaan edustajat kaikista puolueista, joilla on vähintään 100 kunnanvaltuustopaikkaa eli kutsuttujen listalla olivat SDP, Perussuomalaiset, Kokoomus, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP, Kristillisdemokraatit. Valitettavasti näiden puolueiden joukosta emme saaneet määräaikaan mennessä edustajaa puoluetoimistojen kautta Keskustalta sekä Kristillisdemokraateilta.

Christoffer Hällfors

Sipoo, RKP

Olen 34-vuotias sipoolainen pienen tyttären isä. Olen valtiotieteiden maisteri ja työskentelen politiikka- ja data-analyytikkona puolueella. Minulla on 10 vuotta kokemusta kunnanvaltuutettuna, joista kaksi ja puoli vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Piia Aallonharja

Kirkkonummi, Perussuomalaiset

Olen kirkkonummelainen perussuomalaisten kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen. Olen työskennellyt IT-alalla noin 20 vuotta ja tittelini on UX Specialist. Työkokemusta minulla on laajasti IT-alalta koodauksesta testaukseen ja käyttöliittymien suunnitteluun.

Niko Eskelinen

Hyvinkää, SDP

Inhimillisen digitalisaation ammattilainen. Teknologian käytön lähtökohdat tulee olla ihmisten etu ja mahdollisuuksien luominen. Teknologia ilman toimintamallin muutosta on yleensä vain kustannus. Digitalisaation suurin muuttuja on ihminen.

Otso Huuska

Rauma, Kokoomus

Olen monipuolisesti kouluttautunut matematiikan ja fysiikan lehtori Rauman Lyseon lukiossa. Rauman kaupunginvaltuutettuna olen vaikuttanut yhden kauden ja olen ehdolla jatkoon. Näen digitalisaatiossa järkevästi toteutettuna suuria mahdollisuuksia ihmisten luovuuden tukemisessa ja julkisten palvelujen tehostamisessa.

www.facebook.com/otsohuuska.fi
www.instagram.com/otsohuuska/
huuska.fi/

Pekka Heikkilä

Raisio, Vihreät

Valmistuin Turun yliopistosta valtiotieteen maisteriksi vuosituhannen vaihteessa pääaineenani tilastotiede. Olen työskennellyt biostatistikkona kansainvälisissä asiantuntijaryhmissä erilaisten tutkimushankkeiden parissa mm. statistikkona kliinisissä ebola-rokotetutkimuksissa. Kansainvälinen ja monipuolinen kokemukseni sekä yrittäjätaustani auttavat ymmärtämään asioita laajasti ja osaan nähdä asiat erilaisten ihmisten näkökulmasta.

Lauri Kotilainen

Heinola, Vasemmistoliitto

Olen kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ehdolla oleva 39-vuotias IT-yrittäjä Heinolasta. Työkokemusta ohjelmistokehityksen parissa minulle on ehtinyt kertyä kohta 20 vuoden ajalta. Työn ohessa tutuksi on tullut myös vapaan lähdekoodin projekteihin osallistuminen.

Scroll to Top