San Francisco, Helsinki, 1.8.2013:
NoFlo (http://noflojs.org) – tietovuo-pohjaisen ohjelmoinnin edelläkävijä – julkaisee tänään $100.000 (75.000€) joukkorahoituskampanjan Kickstarter-palvelussa. Kampanjan tavoitteena on tehdä ohjelmoinnista yksinkertaisempaa ja helpompaa organisoida visuaalisesti. Ihmiset ovat hyviä käsittämään asioita visuaalisesti, joten miksei siirtää ohjelmistokehitystä tekstin kätköistä silminnähtävään muotoon? Tällä tavalla kehitystiimi voi nähdä mitä ohjelmassa tapahtuu ja miten asiat kytkeytyvät toisiinsa.
Tuotteen tavoite on yksinkertainen: suurin osa ohjelmistokehityksestä alkaa vuokaaviona fläppitaululla, laatikoina ja nuolina. NoFlo pitää ohjelman tässä muodossa mutta digitaalisesti, antaen koko tiimille mahdollisuuden muuttaa asioita reaaliajassa ja nähdä mitä muut tekevät. NoFlo perustuu 70-luvulla IBM:ssä keksittyyn ”tietovuo-ohjelmointiin” (Flow-Based Programming). Tietovuo-ohjelmointia on käytetty laajalti eri aloilla, mukaanlukien 3D-tehosteiden teossa elokuvissa kuten Taru Sormusten Herrasta. Monet teknologiayritykset kuten Apple, Facebook, ja Adobe ovat hyödyntäneet tietovuo-ohjelmointia tuotteissaan.
Tietovuo-ohjelmoinnin perusperiaate on helposti ymmärrettävissä: koko ohjelmistokehitysprosessi keskittyy vuokaavioon. Ei pelkästään alkuperäinen suunnitelma, vaan koko toimiva ohjelma on muokattavissa visuaalisesti. Ohjelmiston komponentteja voi kytkeä toisiinsa, uudelleenjärjestellä, ja uusiokäyttää kaaviossa. Mikä olisi yksinkertaisempaa kuin katsoa näytölle ja nähdä välittömästi mitä mikäkin ohjelmiston osanen tekee, ja miten se kytkeytyy muihin? Mikä olisi tehokkaampaa kuin voida kytkeä ja muuttaa ohjelmiston toimintoja muutamilla hyvin harkituilla hiiren klikkauksilla?
”Jokainen ohjelmistokehittäjä tietää että koodaamisessa on ongelmia. Nyky-ohjelmointi on kuin navigoisi ulkomaisessa metroverkossa ilman karttaa — vain verkoston tekijät tietävät mihin mennä. Jokainen uusi koodirivi lisää tuskaa, ja aiheuttaa uusia sivuvaikutuksia. Tämän takia uusien ominaisuuksien lisääminen voi viedä kuukausia, aiheuttaa uusia bugeja, ja sotkea päivien tai viikkojen jo tehdyn työn,” kertoo NoFlon perustaja Henri Bergius. ”Tietovuo-ohjelmointi antaa tavan nähdä koko ajan missä mennään, miten jokainen sovelluksen komponentti liittyy toisiinsa. NoFlon kanssa voit katsoa ruudulle ja nähdä miten ohjelmisto toimii, ja eristää mahdolliset ongelmakohdat muusta vuosta ilman että ohjelmistokehitysprosessi keskeytyy.”
Kun NoFlon joukkorahoitus onnistuu, projekti tuottaa ensimmäisen yleiskäyttöisen visuaalisen työkalun tietovuo-ohjelmointiin. Koska NoFlo on ja käytettävissä JavaScript-ohjelmointiin, Java- ja Objective-C -tuen lisääminen mahdollistaa myös iOS ja Android-mobiilikehityksen web- ja Node.js -sovellusten lisäksi. NoFlon pilvipalvelu tulee tarjoamaan tehokkaan käyttöliittymän, kirjaston uudelleenkäytettäviä komponentteja ja esimerkkisovelluksia. 100% hankkeen lähdekoodista julkaistaan avoimen lähdekoodin lisenssillä.
NoFlo aloitettiin EU-rahoitteisen IKS-projektin tuella Helsingissä Henri Bergiuksen toimesta. Henri on myös Create.js web-julkaisutyökalun pääkehittäjä ja on kirjoittanut ohjelmistokustantaja O’Reillylle kirjan CoffeeScript on Node.js. Create.js on käytössä useissa suosituossa web-julkaisualustoissa. Web-julkaisemisen yksinkertaistamisesta Henri siirtyi tekemään ohjelmoinnista helpompaa. Hänen ideansa NoFlo:sta syntyi turhaumasta uusien ohjelmointiprojektien aloittamiseen. Miksi kaikki pitää aina aloittaa nollasta? Miksei jo tehtyjä ohjelmistoja voisi uusiokäyttää? Mikseivät ohjelmakomponentit voi keskustella keskenään? Tähän olisi oltava parempi tapa. Etsinnän tuloksena hän törmäsi J. Paul Morrisonin kirjaan ”Flow-Based Programming”. Löydettyään tietovuo-ohjelmoinnin hän kykeni näkemään tulevaisuuden jossa ohjelmistotuotannon ei tarvitsisi ajaa ihmisiä epätoivon partaalle, ja jossa työkuormaa pystyy jakamaan tehokkaammin kokonaisen tiimin kesken.
”NoFlolla on potentiaalia tuottaa yksi suurimmista muutoksista ohjelmistokehityksessä viimeiseen 40 vuoteen. NoFlo:n visuaalinen ohjelmointiympäristö mahdollistaa tietovuo-ohjelmoinnin uusille luoville tahoille. Olen innostunut näkemään mitä he kykenevät luomaan näillä työkalulla,” kommentoi J. Paul Morrison.
Steve Jobs toi olio-ohjelmoinnin laajaan tietoisuuteen NeXT-tietokoneittensa yhdeydessä 1980-luvulla. J. Paul Morrisonin konseptit olivat käytössä pankkijärjestelmissä jo 70-luvulla, mutta niiden tärkeyttä ei ymmärretty laajemmin ennen 2000-lukua. Olio-ohjelmoinnin edelläkävijä Alan Kay on kommentoinut tarvetta viedä ohjelmointitekniikoita eteenpäin: ”teknologiamielessä ajamme nyt tyhjällä tankilla.”
NoFlon joukkorahoituskampanja käynnistyy tänään ja jatkuu 15. syyskuuta asti. Osallistuaksesi mene osoitteeseen http://www.kickstarter.com/
Lisää NoFlosta
NoFlon tavoite on tehdä ohjelmistokehityksestä helpompaa, ja tarjota aiempaa laajemmalle yleisölle mahdollisuus tehdä ja julkaista tietokoneohjelmia. NoFlon perustaja Henri Bergius on tuonut yhteen maailman johtavan tietovuo-ohjelmointitiimin Helsingissa, Berliinissä, ja San Franciscossa. Tiimin tehtävänä on tuottaa avoimen lähdekoodin ohjelmisto joka tekee ohjelmoinnista helpompaa kaikille. Tietovuo-ohjelmointia käytetään jo erikoistehosteiden tuottamiseen elokuvissa, tiedostojen käsittelyn automatisointiin ja laskutusprosesseihin. NoFlo haluaa tuoda tämän tehokkaan ja visuaalisen ohjelmointitekniikan kaikkien ulottuville.
NoFlon kehitystä koordinoi San Franciscossa sijaitseva yritys The Grid.
Mediakyselyt
Jennifer Shanks
Consort Partners
Email: noflo@consortpartners.com
Tel: +1 (831) 334-0489
Suomeksi:
Henri Bergius, henri.bergius@iki.fi