COSS.fi

COSS.fi

Omatietovaranto – kansallinen sote-aarrearkku hyötykäyttöön

 

Kelan pääkonttorissa ideoitiin 4.2.2019 hyvinvointituotteita ja -palveluja. Trampoliinina oli Kanta-palvelujen Omatietovaranto ja mukana oli 40 hyvinvointialan asiantuntijaa.

Kanta-palvelujen ja DOBit-verkoston järjestämän tilaisuuden aluksi Kelan Kanta-palvelujen Pirjo Vuorikallas piti tietoiskun Omatietovarannosta osana Kanta-palveluja. Omakantaa käyttää lähes 1,5 miljoonaa suomalaista joka kuukausi osana omaa terveydenhoitoaan. Kansainvälistä yhteistyötä on tehty monella saralla ja Reseptipalvelut ovat käytössä nyt Virossakin. Kanta-palvelujen Omatietovaranto tarjoaa myös kehittäjille vahvan brändin ja rikkaan alustan kehittää hyvinvointipalveluja suomalaisille – käytetyn FHIR-standardin myötä myös kansainvälisesti. Palvelu palvelee sekä kansalaisia että sosiaali- ja terveystoimen julkisen ja yksityisen sektorin ammattilaisia ja se laajenee asteittain palvelemaan erilaisia tiedon yhteiskäyttötilanteita. Omatietovarannossa ja Kanta-palveluissa ylipäätään astutaan monille uusille alueille, jotka edellyttävät uudenlaisia ratkaisuja. Potilastietokannan laajentaminen omahoidon puolelle on mielekäs siirto, mutta samalla tullaan taas uudelle ennenkokeilemattomalle alueelle. Henkilötietojen ja potilastietojen käsittelyä säätelevä lainsäädäntö tekee hyvin perustellun ja loogisen eron lakisääteisten tehtävien hoidon ja henkilön suostumusta edellyttävään tietojen säilyttämiseen ja käyttöön. Kun biohakkeri tallentaa mydatana aktiivisuusmittauksia hoitaakseen hyvinvointiaan, niin samat tiedot lääkärin käsissä muuttuvat kliinisiksi tiedoiksi, joiden perusteella lääkärin valan vannonut lääkäri tekee diagnooseja ja hoitosuunnitelmia ja varoo hoitovirheitä. GDPR-suostumuksen hallintaan liittyy aina mahdollisuus ottaa suostumus pois. Lääkärin kannalta on kestämätöntä jos yhtäkkiä jokin hoitosuunnitelmaan oleellisesti vaikuttanut tieto otettaisiinkin pois. Jotta hoitoon vaikuttavat tiedot pysyvät eheinä ja lääkärin oikeusturva ei vaarannu, tilanne on selkeytettävä. Mm. tätä työtä tehdään asiakastietolain uudistuksessa.

Kuva 1. Pirjo Vuorikallas pitää tietoiskua Alvar Aallon arvomaisemissa

Kelan Kanta-palvelujen Anna Korpelan johdolla sukellettiin Omatietovarannon tietosisältöön, joka vain odottaa sovellusten ja palvelujen kehittäjiä. Omatietovarannon nykyinen määritelty tietosisältö koostuu muun muassa itsehoitolääkkeistä, itsehoitosuunnitelmista, kyselyistä ja mittaustuloksista. Mittaustulokset sisältävät esimerkiksi pituutta ja painoa, vyötärönympärystää, kehonlämpöä ja verensokeria sekä liikuntatietoa askelista energiankulutukseen. Ravitsemustieto sisältää kaloreita ja rasvaa, hiilihydraatteja ja proteiineja, virtsan seurannassa kootaan terveydenhoidon kannalta relevantteja suureita eri tavoin. FHIR-standardin mukainen tietosisältö on kuvattu osana kehittäjän työkalupakkia. Tiedoille on määritelty ‘profiilit’, jotka kuvaavat tiedon rakenteen ja sisällön. Yksikäsitteisen, standardoidun tietosisällön ansiosta varmistetaan tietojen eheys ja laatu. Kuka tahansa sovelluksen tai palvelun kehittäjä voi ehdottaa Omatietovarantoon myös uutta tietosisältöä tai muutosta olemassa olevaan. Ehdotukset käsitellään foorumilla, johon kuuluu Kela, THL, HL7 Finland-yhdistys sekä sovellustoimittajia.

Ensimmäinen Omatietovarantoa hyödyntävä sovellus on erikoissairaanhoitopiirien omistaman Terveyskylän kehittämä Omapolku. Sitä esitteli HUS:n Aki Puustjärvi. Terveyskylä sisältää kolme palvelukokonaisuutta: Terveyskylä.fi on avoin neuvontapalvelu, Omapolku on henkilökohtainen kansalaisen palvelu tunnistautumisineen. Terveyskyläpro tarjoaa palveluja terveydenhoidon ammattilaisille. Omapolku sisältää digitaalisia hoidollisia kokonaisuuksia, jotka tukevat kansalaisten hyvinvointia ja terveitä elintapoja sekä auttavat erilaisissa terveystilanteissa esimerkiksi ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Omapolkupalvelu halusi laajentaa tietosisältöä henkilön itsensä keräämillä terveys- ja hyvinvointitiedoilla, jotka saadaan aikanaan kaikkien toimijoiden käyttöön. Marraskuussa 2018 käyttöönotetun palvelun tuloksena on nyt mahdollista tallentaa sykemittarin, aktiivisuusrannekkeen ja vaa´an keräämiä tietoja Terveyskylän Omapolulle ja Omatietovarantoon ja saada ne näkymään myös Omakanta-palvelussa. Tässä vaiheessa integrointi onnistuu Fitbitin, Polarin ja Withingsin (Nokia) laitteilla. Kunhan asiakastietolaki on päivitetty, niin asiakas voi antaa myös terveydenhuollon ammattilaisille luvan tarkastella omia aktiivisuustietojaan.

Kuva 2. Anna Korpela johdatteli osallistujat Omatietovarannon tietosisältöön

Kuva 3. Aki Puustjärvi jakoi pioneerin kokemuksia

Alustusten jälkeen käärittiin Avaamon Konsultoinnin Jyrki Koskisen johdolla hihat ja lähdettiin hyödyntämään Omatietovarannon mahdollisuuksia ideoimalla uusia palveluja ja tuotteita sekä kehittämällä edelleen nykyisiä. Olemassa olevien tuotteiden edelleenkehittäjiä kiinnosti ajatus rakentaa tuotteista integraatio Omatietovarantoon ja tarjota sitä kautta asiakkailleen sisältöjä ja laajennusta jokapojan ja -tytön omaan Kanta-tietosisältöön. Koska integrointi edellyttää toimialan standardoidun tietosisällön käyttöä, se avaa toimittajalle saman tien mahdollisuuden integroitua mihin palveluun tahansa ja missä vain niin Suomessa kuin maailmallakin. Toinen puolisko tiimeistä ideoi kokonaan uusia palveluja ja nosti esiin haasteita ja kysymyksiä auttamaan ja nopeuttamaan Omatietovarannon hyödyntämistä osana yritysten tuote- ja palvelukehitystä. Kanta-palveluun kytkeytyvä Omatietovaranto nähtiin ainutlaatuisena mahdollisuutena saada integroitu yhden luukun ratkaisu osaksi Suomi-sotea. Kehittäminen on tehtävä viisaasti ja ketterästi, jotta ei synny kilpailevia ‘tietojärviä’.

Kuva 4. Ideointia Kelan Anssi Hämäläisen ja THL:n Anniina Pylsyn sparrauksessa

Lopuksi koottiiin Pirjon johdolla Omatietovarannon etuja ja hyötyjä sekä haasteita ja kipupisteitä, joihin Kanta-tiimi lähtee hakemaan ratkaisuja. Osa haasteista on tiimin itsensä ratkaistavissa, osa on pitemmässä liemessä, mm. lainlaatijoiden näpeissä ja odottaa ehkä uutta hallitusta. Osaango Oy:n Marjukka Niinioja totesi mm. tunnistautumisen ja ‘puolesta-asiointi’ -valtuutuksessa olevan täsmälleen samaa problematiikkaa kuin Liikenne- ja viestintäministeriön liikennepalveluhankkeessa. Toivottavasti osataan hyödyntää parhaita ratkaisuja yli hallinnonalojen. Kanta-tiimin missio on viilata palvelu API-hengessä kehittäjille ja koodareille niin helppokäyttöiseksi ja käteväksi, että Omatietovarannon ovelle tulee tungosta. :-)

DOBit -tiimin puolesta,
Jyrki Koskinen, Avaamo Konsultointi

 

Esitykset liitteinä:
Ohjelma
Pirjo Vuorikallas
Anna Korpela
Aki Puustjärvi

Lisätietoa:
Omatietovaranto kehittäjille
Omatietovaranto, hiekkalaatikko
Terveyskylä ja sen Omapolku-palvelu

 

Scroll to Top